Легендата за силата на любовта, възпята в най-хубавата родопска песен

любов легенда родопи
Снимка: iStock

Старите народни песни са стигнали до наши дни, носейки мърдостта на времето. Освен за естетическа наслада, те са ни нужни и за да ни предадат важни уроци за живота. Родопските песни са едни от най-хубавите в българския фолклор. Те достигат най-дълбоко в сърцето. Разказват за тъга и жертва, за тежки моменти от историята ни, които не бива да бъдат забравяни. 

Една такава история е възпята в песента, която се приема за химн на Родопите - “Бела съм, бела, юначе”. В тази песен за силата на любовта се преплитат тъга, страх и надежда. Въпреки че като повечето родопски песни, и тази песен звучи печално, легендата, която я е вдъхновила, има щастлив край. 

Корените на легендата, която е възпята в „Бела съм, бела, юначе” откриваме в тежките времена, когато най-страшното за хората от родопските села било да усетят разрухата и насилието, което могат да причинят османците. Преданието разказва за едно такова родопско село, в което на пролет мъжете тръгвали с овцете си към Беломорието на гурбет. Оставяли жените и децата си сами, но нямали друг избор, понеже трябвало някакси да ги изхранят.

Един ден, с по-възрастните мъже от селото поел по дългия път и млад момък, който мечтаел да събере зестра, с която да може да поиска ръката на любимата си. Двамата влюбени винаги били двамата на мегдана, хващали се заедно на хорото и копнеели за деня, в който любовта им щяла да прерасне в многодетно семейство.

За нещастие, в гората наблизо се криели башибузуци, които само чакали селото да опустее от мъжете, за да го разграбят и да осквернят жените. Една възрастна и съобразителна жена обаче ги забелязала, събрала всички моми и ги завела високо в планината на връх Карлък (дн. Орфей), където ги скрила в една пещера. Там начернила лицата им с въглен и ги облякла в овчи кожи, така че красивите девойки да заприличат на диви хора и да бъдат предпазени от заплахата.

Български любовни истории от миналото

По този начин минавали дни и седмици. Възрастната жена носела в пещерата храна и се грижела за момичетата, докато дошъл денят, в който техните мъже се завърнали от гурбет. Когато обаче те отишли при любимите си, избягали като ги видели такива страшни. Само влюбеният момък останал на входа на пещерата, взирайки се в очите на дивите жени с надеждата да познае своята любима, за която не спирал да мисли през времето, в което били разделени. Изведнъж неговият поглед се спрял на две очи, в които се таели също толкова любов и надежда. Това била неговата любима. Девойката пристъпила напред, изтрила лицето си и запяла:

Бела съм, бела, юначе,

цела съм светан йогрела.

Един бе Карлък останал

и той не щеше остана, /2/

ам беше в могла потънал.

В моглона нищо немаше,

сал едно вакло овчарче. /2/

и едно бело момиче.

Шест места в България с тайнствени легенди за любовта

 

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти