Какво трябва да знаем, ако скоро ни предстои покупка на имот?

f
Снимка: Thinkstock

София e сред 20-те града с най-бързо поскъпнали жилища в света. Столицата ни се нарежда на 18 място сред 150 града по ръст в цените на имотите в международния доклад на консултантска компания, информира NOVA.

Оказва се, че новостроящите се сгради в София на топ локация са сред най-предпочитаните и се продават за по-малко от месец.

Каква е реалната цена на това жилище и колко ще струва през следващите месеци?

„През 2018 г. отчитаме ръст от около 7% на клиентите, търсещи да закупят жилища – реалните сключени сделки са около 10% за първите месеци на година спрямо първите на м.г.”, обяснява брокерът Юлияна Шехерова.

Разрешенията за строеж на сгради за първите три месеца на годината са с 6% повече от м.г., но по-малко от предишното тримесечие. Най-много, очаквано, са издадени в София, Пловдив, Варна и Бургас.

В един от най-търсените южни квартали на София, тристаен апартамент (86 кв.м), който е след цялостен ремонт, се продава на цена от 127 хил. евро.

В момента цените за квадратен метър в София варират между 635 евро и 1424 евро, а повече от половината от сделките са за над 70 хил евро. 

f
Снимка: Thinkstock

Въпреки голямото търсене обаче, част от имотите стоят празни. Близо милион и 200 хиляди жилища у нас са необитаеми, а само в София т.нар. „тъмни прозорци” са 24%.

В същото време, повече от половината жилища през последната година са купени с кредит. Ръстът при новоотпуснатите ипотечни заеми минава 10%. А лихвите все още са атрактивни – средно между 3,3% и 3,5%.

f
Снимка: Thinkstock

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти