Кои са жените самураи

Кои са жените самураи
Снимка: Viasat History

Легендите за героичните самураи изглежда са посветени изцяло на мъжете, но в продължение на осем века жените самураи са отстоявали позициите си в безбройни битки и военни обсади на крепости.

Академични изследвания на разкопки от бойни полета в Япония потвърждават, че почти 30% от откритите останки на бойци са били жени. Откритието доказва, доказвайки съществуването на жени самураи, чиято пълна отдаденост и съдба остават една от великите неразказани истории в света.

Интервюта с британски и японски историци, както и с водещи майстори на съвременни школи по бойни изкуства разказват за миналото на тези дами във филма „Жените самураи”, на 19 юни от 23:00 часа по Viasat History.

От продукцията разбираме, че жените-воини, наричани „ онна-бугейша”, са участвали в битките рамо до рамо с мъжете, което се потвърждава от археологически доказателства.

Те са били възпитавани в условията на военен начин на живот и бойни традиции, като са тренирани да боравят с различни видове оръжия, за да защитят домовете си.

Дамите-самураи били част от същата социална група като съпрузите си, но са имали различни задължения.

Онна-бугейшите имали и предпочитани оръжия, като най-често прибягвали до нагината (дълъг жезъл с извито острие накрая).

То се поставяло на специално място над входната врата, за да бъде използвано при евентуално нахлуване в дома.

С не по-малко умение жените са боравели и с къс кинжал, който винаги се намирал под ръка - затъкнат в пояса или в ръкава на кимоното.

Любопитно е, че при нападение, вместо да се оставят да бъдат пленени, много от самурайските жени са извършвали т.нар. „джигай“ (ритуално самоубийство).

Как са живели тези смели дами, посветени в бойните изкуства, гледайте във филма „Жените самураи”, на 19 юни от 23:00 часа по Viasat History.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти