Опасност в кухнята: Кои са най-вредните тигани и с какво да ги заменим

тигани
Снимка: iStock

Едни от най-вкусните аламинути стават на тиган - пържени филийки, палачинки, омлети, бъркани яйца... Списъкът може само да расте. За съжаление обаче готвенето с тиган е нож с две остриета

Грешката на повечето хора е, че приемат тиганите с незалепващо покритие за вечни и се отнасят към тях като с такива. Истината обаче е, че и най-малката драскотинка по покритието на тигана трябва да бъде повод за притеснение, защото увеличава шансовете в тялото ни да нахлуят вредни вещества. 

Имената на тези вещества са трудни за произнасяне – перфлуороалкилови и полифлуороалкилови съединения. За да ги направят по-удобни за изговаряне, учените са им измислили съкращението PFAS. Но те имат и друго наименование, което ги описва най-добре – „вечни химикали“. Такива са, защото на практика не се разпадат, а се разлагат и веднъж попаднали в природата (или човешкия организъм), остават там завинаги.

Някои особено опасни PFAS вече са забранени за производство в определени страни, но не и в Китай, откъдето идват една голяма част от съдовете, в които готвим. Те продължават да циркулират в природата, попадайки в телата на хора, животни, риби и растения. Получаваме ги от храната, водата, въздуха и разбира се, от масата продукти и стоки, които използваме през целия живот.

тигани
Снимка: iStock

Вече е доказано, че „вечните химикали“ допринасят за сериозни увреждане на здравето. Те включват:

• заболявания на черния дроб и бъбреците;
• рак на тестисите при мъжете;
• рак на гърдата при жените;
• заболявания на щитовидната жлеза;
• отрицателно въздействие върху мъжките и женските полови хормони;
• негативно влияние и върху плода, което води до преждевременно раждане;
• нарушено полово развитие;
• проблеми с имунитета;
• затлъстяване.

И това съвсем не е пълен списък на вредите. Продължават да се правят още изследвания и вече е ясно, че вредата от PFAS е още по-голяма.

Учените изтъкват една важна подробност. Съдовете за готвене с незалепващо покритие стават опасни заради неправилна експлоатация – готвене при висока температура и използване на съдове с нарушено покритие.

тигани
Снимка: iStock

В крайна сметка повечето тигани се използват за храни, които са „крехки“, като пържени яйца или палачинки. Те не изискват кой знае колко висока температура, за да бъдат приготвени, но хората са свикнали всичко да става колкото може по-бързо и нагряват котлона докрай…

Днес повечето сериозни производители на домакински съдове предлагат продуктите си с подробни инструкции, които не само че рядко се спазват, ами дори не се четат от потребителите.

Не всички тигани са вредни за здравето ни, но най-широко разпространените от тях са. Вижте в следващата галерия кои са видовете тигани, от които веднага трябва да се отървете, ако ги имате в кухнята си:

КЪМ ГАЛЕРИЯТА>>>

тигани
Снимка: iStock

Тогава с какво да заменим опасните тигани?

Незалепващите тигани безспорно ни осигуряват удобство. Благодарение на тях готвенето е станало по-лесно от края на 50-те години на миналия век насам. Тогава PFAS са синтезирани за първи път и започват да се произвеждат стоки с тях.

Някои от т.нар. "вечни химикали" са забранени. Вместо това започват да се използват нови, уж безопасни. Но след време се оказва, че и те не са много по-добри. Така че изборът е наш.

За да избегнем "вечните химикали" в съдовете за готвене, ще е добре да се придържаме към материали като чугун, неръждаема стомана и стъкло. Или иначе казано – да изберем класиката.

Например, качественият (и съответно по-скъп) чугунен тиган е почти незалепващ и на практика е вечен – също като PFAS, но без вредата за здравето ни и за природата. Единствената трудност е, че трябва да се грижите правилно за чугунения тиган. Той също така насища храната с малко количество желязо, така че след готвене яденето трябва да се прехвърли в друг съд, за да не получи метален вкус.

Тиганите с титаново, гранитено или диамантено покритие също се смятат за много силни и издръжливи. Такива продукти не се увреждат лесно, не отделят химически опасни вещества и странични миризми и могат да ви служат до 25 години, което е несъмнено предимство. Минус са единствено високите им цени.

Избирайки тиган също така си струва да разгледате състава и да го проверите за никел, който се счита за опасен за такива продукти.

И тъй като не само тиганите се използват редовно в домакинството, препоръчваме ви да разгледате и тази галерия:

Ето кои са отровните тенджери в дома ни

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти