Какъв е ароматът на щастието?

Какъв е ароматът на щастието?
Снимка: Thinkstock

Ако сте се чудили каква е миризмата на щастието, ново проучване може да ви даде отговор – това е уханието на пресен хляб и лимон. Всъщност, това е ароматът, който прави щастливи само жените, а за мъжете любимата миризма е на цвърчащ бекон.

В процеса на изследването става ясно, че дамите свързват най-приятните миризми с дома – 12 % от запитаните отговарят, че обичат аромата на изпрани и чисти чаршафи. Според 9 на 100 от анкетираните много приятен е ароматът на току-що откъснати цветя.

Господата предпочитали миризми, които са свързани предимно с храната – за 19 на сто от запитаните ароматът на цвърчащия бекон се оказва най-примамлив. След това се нарежда миризмата на хляб – тя носи щастие на 16 на 100 от мъжете.

Кафето се нарежда след тях, като за любима миризма са го посочили 11 на 100 от попитаните, а 8 % от мъжете твърдят, че настроението им се подобрява от ухание на риба с пържени картофи.

Въпреки тези резултати, по-голямата част от анкетираните мъже не пропускат да уточнят, че щом се заговори за подобряване на настроението, най-голям ефект имат визуалните стимули.

Най-хубавите гледки, които могат да направят мъжете щастливи, са красивата и привлекателна жена (55 на 100), красивият плаж (40 на 100) и гледането на футболен мач (37%).

Професор Тим Джейкъб, който е експерт по науката на различните аромати и който работи в университета в Кардиф, споделя, че жените предпочитат ароматите пред визуалните стимули.

Той обяснява, че причината най-вероятно се крие в повишеното усещане на дамите към миризмите – жените имат по-силно обоняние от мъжете, тъй като мозъкът им е настроен да обработва уханията по-точно.

28 на 100 от участниците в изследването са заявили, че това, което може да повиши настроението им, е целувката от любимия човек. 16 процента пък твърдят, че се чувстват много по-щастливи, след като са взели душ, а 14 на 100 – когато са прекарали време с приятелите и семейството си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти