Какво е хронохранене и защо е толкова полезно за здравето ни?

жена храна
Снимка: iStock

Хронохраненето или още хронологичното хранене, противно на общоприетото схващане, не е диета. Това е хранителна система, разработена от френските учени Алън Делабау и Патрик Лекомт. Принципът, който стои в основата на хронохраненето е, че всяка храна е здравословна и се усвоява добре, ако се яде в точното време на деня. И времето се изчислява от индивидуалните човешки биоритми.

Патрик Лекомт изследва хормоните и ензимите, които човешкото тяло произвежда през деня. И въз основа на резултатите от изследването той съставя списък с продукти, които перфектно взаимодействат с ензимите на човешкото тяло. Тоест, следвайки хронохранителната система и този списък, човек в определено време на деня яде само това, което тялото му наистина може да смила и от което тялото му действително се нуждае. В същото време метаболизмът се оптимизира, полезните вещества от храната се усвояват възможно най-пълно - това означава, че не остават мазнини. 

По този начин всеки човек на всяка възраст може да отслабне с помощта на хроно-хранителната система и без да се изтощава с диети.

жена храна
Снимка: iStock

Теория на хронохраненето

Човешкото тяло използва калориите в различните часове на деня по различни начини, тъй като всяко време на деня произвежда специфични хормони, които разпределят хранителните вещества по различен начин.

Сутрин например, се произвежда най-много кортизол. Този хормон е отговорен не само за стреса, но и за регулирането на храносмилателния цикъл. Заедно с други вещества той осигурява доставката на храна до всички органи на тялото: глюкоза за мозъка, протеини за мускулите, мазнини за клетъчните мембрани и др. Тоест, сутрин, по време на пика на кортизола, тялото произвежда онези ензими, които са необходими за разграждането на мазнините. Така че, трябва да ядете мазни храни за закуска. По същата схема, но с участието на други хормони, протеините ще се усвояват най-добре от човек до обяд, а въглехидратите до вечерта. В съответствие с това се съставя хрономеню.

Цялата система е базирана на строга дисциплина с минимални ограничения в избора на продукти. Трябва да има точно 4 хранения на ден в точния период от време, определен за това:

Какво е хронохранене и защо е полезно

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти