Codex Gigas: Какви зловещи тайни се крият в Библията на дявола?

В предаването ,,На кафе“ по NOVA Джуджи разказа интересната история на ,,Библията на дявола“

През 1878 година младият библиотекар Август Стриндберг води нов служител в Националната библиотека на Швеция, показвайки му богата колекция от книги. Последната им спирка е при любимата книга на Стриндберг - голяма книга, подвързана с кожа, дърво и метал.

Стриндберг я отваря и прелиства страниците, очарован от написаното. Когато най-накрая вдига поглед към новия служител, той просто пита: ,,Чуваш ли гласовете?“

Така стигаме до легендата за Codex Gigas или Дяволската Библия, както е известна и до днес. Това е най-големият оцелял средновековен ръкопис в света.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Medieval Art (@_medievalart)

В превод от латински името му означава гигантската книга - почти 22 см дебелина и 92 см височина. Книгата е толкова голяма, че са необходими повече от 160 животински кожи, за да бъде завършена. Най-малко двама души са нужни, за да вдигнат ръкописа, тежащ 74 кг.

Не размерът на Codex Gigas обаче е най-интригуващото, а идеята, че дяволът е вътре. Някога смятана за едно от чудесата на света, древната книга е обвита в мистерия заради тайните, които крие.

Тя призовава жадните за власт, подлудява хората, писана е в сенките от ръката на самия дявол. Завладяващи са загадъчният произход на тази изключителна книга, нейната невероятна история, както и нейното пътуване от век на век през манастири и кралски дворци.

Националната библиотека на Швеция предизвиква интереса на всички, които обичат неразрешените загадки. Кой е написал дяволската библия? Какво има на липсващите страници? Има ли наистина проклятие? И дали дяволът е имал пръст в създаването ѝ? Монах от 13 век продал ли е душата си на дявола, за да създаде Библията?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Erik Bergrin (@erikbergrin)

,,Любопитното е, че първоначално е била 320 страници и в последствие от нея изчезват 12 такива. Кой ги е скъсал, така и до ден днешен не се знае. Какво точно са съдържали, също не се знае. Предполага се, че може би там се съхраняват някои от тайните на манастира, в който е написана. До 290-а страница историята е свързана с библейските сюжети, с хубави неща. След това, след изображението на дявола, който е на цяла една страница, вече започват страшните неща“, казва Джуджи.

Разберете цялата история от самата нея във видеото от ,,На кафе“ по NOVA по-горе!

 

Още от ,,На кафе": 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол