Излез от зоната си на комфорт ! Ето защо и 6 начина как

зона
Снимка: iStock

В топлината на нашата зона на комфорт животът e безопасен и познат. Макар да не си го признаваме, намирането на мотивация за това да я напуснем, е доста трудно. Колкото по-дълго обаче сме заседнали в зоната си на комфорт, толкова повече възможности пропускаме. 

Да се научите как да излезете от зоната си на комфорт изисква сила на волята и промяна в начина на мислене. Всяка стъпка, която предприемате, води до личностно израстване, учене и успехи.  

зона
Снимка: iStock

Какво е зоната на комфорт?  

Зоната на комфорт е психологическо състояние, в което човек се чувства спокоен, защото не е подложен на изпитания. Там хората обикновено не се ангажират с нови преживявания или не приемат предизвикателства. Те участват само в дейности, които са познати, което ги кара да чувстват, че имат контрол. 

Хората остават в зоната си на комфорт, за да избегнат чувството на безпокойство или стрес и болка. Всичко извън нея създава несигурност, а това ни кара да се чувстваме тревожни. Естествено, човешките същества са устроени да избягват тези чувства.  

Колкото и удобно да изглежда, този безопасен балон пречи на хората да се развиват и да правят нещата, които искат, но нямат смелостта да направят.  

зона
Снимка: iStock

През 1908 г. експеримент, извършен от психолозите Робърт Йеркс и Джон Додсън, установи интересна връзка между представянето и тревожността. Те откриват, че мишките са по-мотивирани да завършат лабиринт, когато им бъдат пуснати леки електрически удари. Въпреки това, те се скриват от страх, когато ударите станат твърде силни.  

Според закона на Йеркс-Додсън оптималното ниво на натиск или безпокойство повишава производителността, но само до определена точка. Твърде големият натиск има обратен ефект, карайки човек да изпадне в паника.  

Опитът да скочите твърде далеч извън зоната си на комфорт може да има същия ефект. Извършването на дейности, които увеличават твърде много тревожността ви, може да ви накара да се върнете още повече в зоната си на комфорт.  Най-добрият вариант е постепенно да я разширите и да намерите оптималното ниво на „добър стрес“. 

зона
Снимка: iStock

Нека разбием как: 

1. Направете едно нещо, което винаги сте искали  

Ако имате списък с неща, които винаги сте искали да направите, но все още не сте стигнали до тях, не сте сами. Много хора имат списъци, пълни със значими преживявания и цели, които искат да постигнат.  

Предизвикайте себе си, като изберете едно нещо, което винаги сте искали и го направите. Това може да бъде всичко - от уроци по пиано до изучаване на нов език или бягане на маратон.  

2. Започнете фитнес предизвикателство  

Поемете 30-дневно фитнес предизвикателство като бягане или колоездене. Фитнес предизвикателствата не само разширяват зоната ви на комфорт, но и подобряват физическото ви здраве и благополучие.  

Проучванията показват, че редовните упражнения намаляват ефектите от стреса върху тялото, понижавайки нивата на тревожност. Това ви улеснява да опитвате неща извън зоната си на комфорт, тъй като една от пречките да излезете извън нея е чувството на тревожност, което предизвиква.  

зона
Снимка: iStock

3. Променете рутината си  

Рутината, изградена върху добри навици, дава на хората стабилност и им помага да вършат нещата. Когато обаче някой стане прекалено залепен за ежедневието си, започва да се чувства сякаш работи на автопилот.  

Разклащането на рутината ви с малко спонтанност е един от начините да излезете от този коловоз. Например, да кажем, че работите дистанционно от вкъщи всеки ден. Променете рутината си и опитайте да работите от кафене или друго място извън дома си няколко пъти седмично.  

4. Разширете своя набор от професионални умения  

Зоните на комфорт могат да попречат на професионалното ви израстване. Това, че се чувствате твърде комфортно в роля, която сте надраснали, например, може да ви задържи, когато трябва да продължите напред в кариерата си. 

Един от начините да напуснете зоната си на комфорт е да научите нови умения, които ви дават конкурентно предимство и ви правят по-подходящи за работа.  

зона
Снимка: iStock

5. Изберете страх и се изправете лице в лице с него 

Трябва да сте смели, за да излезете от зоната си на комфорт. Да бъдеш смел не означава да премахнеш страха, а да продължиш напред въпреки него.  

Изберете един страх, който в момента ви спира и се изправете срещу него. Можете да започнете с нещо малко. Например, ако се страхувате от публично говорене, упражнявайте се да се включвате повече по време на работни срещи. 

6. Пътувайте някъде на ново място  

Пътуването е един от най-добрите начини да излезете от зоната си на комфорт. То е не само забавно, но и отваря очите.  

Ако посещавате един и същи морски курорт всяка ваканция, изберете напълно нова дестинация следващия път. Изследването на разнообразна среда, език и начин на живот е едно от най-възнаграждаващите преживявания, защото предлага нови перспективи и предизвиква начина ви на мислене.  

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти