Истинската история на старата къща, за която всички се борят в „Алея на славата“

В сериала "Алея на славата" професионалните кухни стават арена на страсти, борба за власт и болни амбиции. Фон на драматичните събития стават няколко красиви и изискани столични ресторанта, а сред локациите за снимки се откроява и една стара къща.

Нейните стени носят духа на миналото отпреди почти век, когато хората от висшето общество са посещавали изискани приеми с файтони, а родни архитекти са се връщали от Австрия и Германия, за да градят облика на днешна стара София. 

Още в първия епизод на „Алея на славата“ видяхме как влюбените Али и Милен, които са приятели от деца, мечтаят за своето бъдеще заедно. Свързват ги не само детските спомени, но и страстта към готвенето и тяхната изпепеляваща любов.

Алея на славата
Снимка: NOVA

Милен отваря пред Али вратите на една изоставена къща, която макар и стара и занемарена, носи величието и красотата на миналото.

„Г-це Станева, представям ви ресторант „Пънк“!“, заявява героят на Мак Маринов. Мечтата му е това място да се превърне в най-добрия ресторант на Балканите, а неговата любима да е до него, докато заедно сбъдват мечтите си.

Алея на славата
Снимка: NOVA | Nova Play

Както обаче разбираме още в това първи епизод, съдбата им се преобръща и пътищата им се разделят. Любовта и копнежът по кулинарните успехи и несбъдното щастие обаче още са живи.

Шест години по-късно Али отново попада в същата стара, изоставена къща. Този път там я води нейният нов ментор шеф Лагадинов, който ѝ разкрива, че е израснал в нея.

Между тези порутени четири стени са заключени тайните от миналото на героя на Деян Донков, което до голяма степен обяснява поведението му днес.

И точно там шеф Лагадинов предлага на Али сделка, която звучи като пакт с Мефистофел – да сбъдне мечтата ѝ да ръководи ресторант именно на това място. Мястото, за което от години мечтае нейният бивш любим Милен.

По-наблюдателните зрители веднага разпознаха легендарната къща със забележителна история, която героите в „Алея на славата“ мечтаят да превърнат в изискан ресторант. Тя се намира на улица „Сан Стефано“ №6, в сърцето на София и се нарича Къщата с ягодите.

Построена е в края на 20-те години на ХХ век, когато започва да се изгражда европейският облик на съвременна София. Много от къщите от този период днес са заменени от модерни, лъскави сгради, други са реновирани, а трети тънат в забрава и разруха.

Но Къщата с ягодите заема специално място в сърцето на софиянци, разположена на крачка от емблематични места в града като Софийския университет и Орлов мост.

Строежът ѝ е по поръчка на банкера Димитър Иванов и неговата съпруга Надежда Станкович, а проектът е на български архитект, завършил във Виена, на име Георги Кунев. Площта ѝ е около 500 кв.м. и разполага с пет спални, стаи за прислугата, подземна изба и малък подиум за музиканти. Вратите на помещенията са дървени и обсипани с впечатляващи прозорчета със стъкла от кристал.

Алея на славата
Снимка: NOVA | Nova Play

Прозвището на къщата идва от растението с малки червени плодове, които всъщност са декоративни ягоди.

Красива ограда от ковано желязо отделя големия двор на къщата от тротоара на „Сан Стефано“. А към входа ѝ води впечатляващо тройно стълбище с внушителни колони. От двете страни на двора дори има специални портали за карети и файтони, като зад къщата има специално място за „паркирането“ им.

Повечето сцени в „Алея на славата“ са заснети пред емблематичната камина от червен мрамор, която се намира в приемния салон на къщата. Интересен акцент е красивият метален релеф с фигурки, които изобразяват семейния бит.

Алея на славата
Снимка: NOVA | Nova Play

Семейството на банкера Димитър Иванов живее в къщата до 1944 г. След войната обаче имотът – както и много други с подобна съдба, е национализиран. За кратко там се помещава Румънското посолство, след това търговско представителство на СССР и различни звена от администрацията на комунистическата власт. По-късно е обявена за паметник на културата.

През 1990 г. къщата е върната на наследник на оригиналния собственик, а през 2004 г. имотът е продаден. През 2001 г. там е сниман филмът „Опашката на дявола“ с Мариус Куркински.

Днес не е сигурно какво точно е бъдещето на Къщата с ягодите, но можем да се радваме, че подобно красиво творение от една отдавна изминала епоха оживява и влиза в домовете ни благодарение на сериала „Алея на славата“.

Алея на славата
Снимка: NOVA | Nova Play

Ще се превърне ли родният дом на шеф Лагадинов в престижен ресторант под ръководството на Али, или Милен някой ден ще сбъдне своята мечта за „Пънк“ – очакваме да разберем в следващите епизоди на „Алея на славата“ от вторник до четвъртък в 22 часа по NOVA.

Изкуството да бъдеш хамелеон: как се промени звездата от "Алея на славата" Деян Донков

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти