20 г. в сърцата на зрителите: как се промени звездата от „Клетката“ Асен Блатечки

Ако има актьор, който може да спре дъха ни като лошо момче също толкова успешно, колкото да ни трогне в драматична роля, определено това е Асен Блатечки.

От самото начало на кариерата си Асен Блатечки печели сърцата на зрителите с уникалното си излъчване и интересните си роли. Всъщност, след повече от 20 години на сцената и на екрана, на Асен му е омръзнало да го представят като лошо момче или сексимвол.

Предпочита да се описва като артист – прозвище, което успешно въплъщава в своята дългогодишна кариера.

Асен Блатечки
Снимка: Nova Play
  "Клетката" (2023)

А в биографията му определено има роли, с които доказва, че умее да се превъплъщава в различни образи. Освен това Асен участва активно и в театралния живот, като освен актьор, се изявява успешно като режисьор.

В сериала „Клетката“ неговата роля е на Димитър Пелев, психолог и инспектор социални дейности и възпитателна работа в затвора, в който несправедливо попада главната героиня Ина (Гергана Данданова).

Освен отговорен и отдаден на професията си, героят на Асен е и загрижен баща. Той се опитва да поддържа връзка с детето си, докато майка му се стреми да го отдалечи от него.

Самият актьор е горд баща на две деца – Катерина, която следва в Англия, и по-малкия Борил, който учи в музикално училище.

Макар че не обича да говори за личния си живот, понякога споделя в социалните мрежи сладки моменти с тях.

През пролетта той стана част от журито на хитовото шоу „Като две капки вода“, където усмивката и приятелското му отношение винаги зареждаха позитивно участниците и зрителите.

Асен е роден в София през 1971 г. Той е шампион на Федерацията по традиционно карате за 1989, 1990, 1991 и 1992 г. През 1996 г. завършва НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. Веднага след като се дипломира, започва да получава малки роли във филми, като има появи в чуждестранни продукции с Жан-Клод Ван Дам, Уесли Снайпс, Долф Лундгрен и други кино легенди.

Асен Блатечки
Снимка: imdb
"Мила от Марс" (2004)

През 2001 г. участва във филма на Магърдич Халваджиян „Печалбата“, където си партнира с Мая Бежанска, Койна Русева и Васил Василев-Зуека.

Първата роля, с която става широко популярен, е в комедийния сериал на NOVA „Морска сол“, който се излъчва между 2004 и 2005 г.

Асен Блатечки
Снимка: imdb
  "Морска сол" (2004)

Сюжетът на забавния ситком проследява отношенията на четирима съседи, а в главните роли влизат още Пенко Господинов, Койна Русева и Екатерина Стоянова. 

Асен Блатечки
Снимка: imdb
  "Морска сол" (2004)

Асен помага на колежката си Койна Русева с карате-хватките на героинята ѝ, тъй като е четирикратен шампион на България по карате. Тяхното приятелство и професионално сътрудничество продължава години след първите им роли заедно.

В следващите години Асен Блатечки се превръща в едно от големите имена на съвременното българско кино. Снима се в „Мила от Марс“, „Шивачки“, „Стъпки в пясъка“ и много други популярни продукции.

Зрителите обожават да го гледат в образа на лошото момче, което пуши, кара мотор и може да се забърква във всякакви неприятности, какъвто например е героят му в сериала „Стъклен дом“. Днес обаче самият Асен признава, че е отказал цигарите и определено е излязъл от ограниченията на този тип герои.

Асен Блатечки
Снимка: imdb
   "Стъклен дом" (2011)

Талантлив и чаровен, Асен успява да впечатли и с различни и драматични роли, като например във филмите „В кръг“, „Посоки“, „Доза щастие“ и др. За главната роля в „Съдилището“ е награден на международния кинофестивал SEE a Paris във Франция, както и на международния филмов фестивал в Прищина.

Асен Блатечки
Снимка: imdb
  "Съдилището" (2014)

Драмата на Стефан Командарев разказва историята на Митьо (Асен Блатечки), който живее заедно със сина си до българо-турско-гръцката граница и се занимава с нелегален трафик на емигранти към България.

През 2019 г. участва във филма на Светла Цоцоркова „Сестра“. Идеята на проекта толкова се харесва на Асен, че той дори предлага да участва без хонорар – предложение, което създателите на филма отхвърлят, но е показателно за отношението на Блатечки към професията му и изкуството. 

Асен Блатечки
Снимка: imdb
  "Сестра" (2019)

Ролята на селски мачо, който мисли, че всичко му е позволено, в "Сестра" му носи награда – на фестивала "Босфора" в Турция. И това са само част от признанията, които Асен е получавал през годините.

През 2017 г. режисира и изиграва главната роля в динамичния екшън „Бензин“, в който си партнира с много родни актьори, както и с холивудската звезда от „Глутница кучета“ Майкъл Мадсън.

Във филма „Останалото е пепел“ от 2020 г. изиграва ролята на влиятелния през първата половина на ХХ век финансист, дипломат и министър Атанас Буров. За да влезе в образа, Асен качва 15 килограма. 

След снимките само за месец успява да си възвърне формата, като набляга предимно на плодове, а с фитнеса си наваксва с тренировки почти всеки ден. Ролята на Буров е първото му превъплъщение в историческа личност в киното.

Асен Блатечки
Снимка: NOVA
  "Останалото е пепел" (2020)

През същата година зрителите на NOVA се зарадваха на завръщането на Асен на малкия екран – в сериала „Ягодова луна“.

Там Блатечки изигра ролята на пожарникаря Любомир, който се опитва да възстанови връзката с порасналата си дъщеря (Радина Боршош).

Сега Асен отново блести в положителна и много ключова роля за сюжета на „Клетката“, като нямаме търпение да проследим как ще се развият отношенията му с несправедливо осъдената Ина, както и с малкия му син.

Асен Блатечки
Снимка: Nova Play
   "Клетката" (2023)

И докато проследяваме драматичните съдби на героите в "Клетката", предстои да видим Асен и в дългоочаквания втори сезон на сериала на NOVA "Дяволското гърло". За ролята си в него актьорът признава, че отново няма да е лошото момче, но няма да бъде и доброто.

"Мисля, че всъщност май точно такава роля досега не съм играл", признава той в предаването "Събуди се". 

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти