Специално

Гениалната творба, която Моцарт създава едва на 17 години

пиано музика
Снимка: iStock

От векове насам на Земята няма човек , който да не е чувал за едно от най-ярките имена в класическата музика Волфганг Амадеус Моцарт. Творчеството на великия австрийски композитор е огромно по обем и обхваща всички музикални жанрове на класическата музика, съществуващи през неговото време.

Той е автор на общо над 600 композиции. Една от тях – операта „Лучио Сила”, Моцарт завършва, когато е едва на 17 години. Именно за нея разказва документалният филм, носещ името на произведението. Може да го гледате в ефира на Marquee TV – част от ТВ платформата на EON.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Гениалната си творба Моцарт представя в Милано през 1772 г. Тогава на сцената излизат някои от най-забележителните гласове, тъй като партитурата е дяволски трудна и е само за певци с непоклатима техника.

Главният герой в операта е римският диктатор Сила – роля, вдъхновена от генерала със същото име. Той се опитва да използва политическото си влияние, за да спечели сърцето на дъщерята на своя заклет враг. Момичето обаче е привързано към прогонения римски сенатор Чечилио. Първоначалният план на Сила се проваля и в крайна сметка състраданието му го кара да се откаже от любовта и дори от властта си.

Тази опера е поредното доказателство за това, че Моцарт притежава феноменален музикален слух, изключителна памет и блестящ изпълнителски и импровизаторски талант.

На основата на немския зингшпил и на италианската опера-буфа той създава още класическите опери „Отвличане от сарая“, „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“ и „Вълшебната флейта“. Автор е на 41 симфонии, 27 концерта за пиано и оркестър, 5 концерта за цигулка и оркестър, 9 концерта за духови инструменти и оркестър, камерна музика, клавирни творби, арии, серенади („Малка нощна музика“), „Реквием“ и други. Собственият му каталог се води от 9 февруари 1784 г., като дотогава вече е написал около 450 творби.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти