Да се пребориш за мечтата си: какво не знаем за суперзведата Натали Десе

опера
Снимка: IStock | Getty

Натали Десе e родена на 19 април 1965 г. Френското сопрано получава широко признание след превъплъщението си в ролята на Олимпия в "Хофманови разкази" на Жак Офенбах през 1992 г., а по-късно и след изпълнения на водещи сцени като Парижката опера, Виенската държавна опера и Метрополитън опера.

Суперзвездата изиграва и трагичната героиня Виолета в операта "Травиата" на Джузепе Верди. Току що гледахме невероятен документален филм от разнообразните продукции на Marquee TV, част от ТВ платформата на EON, който ни показва отблизо цялата подготовка на Натали Десе за ролята на живота ѝ и се вдъхновихме да ви разкажем повече за певицата.

Още в началото на кариерата си тя става известна с колоратурни сопранови роли в германския и френския репертоар като Олимпия в "Хофманови разкази", главната роля в "Лакме", Цербинета в "Ариадна на Наксос" и Царицата на нощта във "Вълшебната флейта". 

опера
Снимка: IStock | Getty

След две операции на гласните струни Натали Десе се насочва към по-тежки белкантови роли.

След като се оттегля от оперната сцена, тя прави кариера в театъра и развива активна концертна дейност, където освен класика, сега изпълнява и жанрове като джаз и шансони.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК.

Оперната певица е родом от град Лион. Като малка мечтаела да стане балерина, но не получила одобрението на хореографите. Впоследствие се включила в курсове по актьорско майсторство с идеята да стане актриса. Тази нейна мечта обаче също не се сбъдва, тъй като се разкрива вокалния ѝ талант. 

опера
Снимка: IStock | Getty

В студентския театър Натали изпява арията на Памина от операта на Моцарт "Вълшебната флейта", а зрителите в залата не могли да повярват, че тя притежава толкова красив и силен глас.

Натали Десе постъпва в Консерваторията в Бордо, която успешно завършва през 1984 г. Печели първото място в престижния конкурс "Les Voix Nouvelles", както и възможност за стаж в Парижката опера за една година. Следват покани от Метрополитън опера- Ню Йорк, Виенската държавна опера, Миланския оперен театър "Ла Скала".

Пикът в кариерата си тя постига в средата на 90-те години. По това време певицата вече е известна навсякъде по света.

През 2001 г. Натали Десе внезапно започва да губи чистота на гласа си и се налага да потърси съвет от професори по медицина, които изследвали гласните ѝ струни. Оказало се, че всички концерти и представления трябва да бъдат отменени.

През юли 2002 г. се подлага на операция, която за щастие завършва успешно и след 6-месечна рехабилитация тя възвръща силата на гласа си и в края на януари 2003г. отново се качва на голямата сцена.

опера
Снимка: IStock | Getty

Само година и половина по-късно обаче, на Натали ѝ се налага да претърпи втора операция, която също е успешна. 

И вместо да слезе от сцената, Десе чертае редица творчески планове. През април 2005 г. получава покана да пее в Opéra de Montréal, където получава категорично потвърждение за своята популярност и талант – билетите са напълно разпродадени. 

В началото на лятото на 2023 г. пред France Musique френското сопрано обяви, че има намерение да се оттегли от сцената през 2025 г., когато ще отпразнува своя 60-и рожден ден. По този повод тя подготвя прощално турне с пианиста Филип Касар.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти