"Сватбата на Фигаро": скандалният шедьовър, който възмути аристокрацията

д
Снимка: iStock/Getty

Дворецът на граф Алмавива край Севиля, Испания. Действието се развива през 1780 г. Графът е дал една стая на своя слуга Фигаро по случай предстоящата му сватба със Сузана, камериерката на графинята. Фигаро и Сузана мечтаят за своето щастие. Но радостта на девойката бива смутена от непрестанните ухажвания на графа. Тя споделя опасенията си със своя любим Фигаро. А графът изглежда неслучайно им е определил тази хубава стая... Вероятно възнамерява да се възползва от старото феодално право на "господар на първата брачна нощ", тъй като се намира непосредствено до неговите покои. Това стряска Фигаро и той решава да се бори за своята семейна чест. Двамата млади стремглаво се залавят с подготовката за сватбата си. Те обаче имат и неприятели, които търсят мъст.

Вероятно никоя друга опера не е толкова тясно свързана с един дом, както "Сватбата на Фигаро" в Глиндеборн, Англия. 

д
Снимка: iStock/Getty

Комична, но и в същото време пронизана от болка и тъга, тази дълбоко амбивалентна история, която ще откриете като част от разнообразните продукции на Marquee TV, от ТВ платформата на EON, е опера-буфа в италиански стил по либретото на Лоренцо да Понте, завършена за по-малко от пет месеца. На 1 май 1786 в Бургтеатър във Виена тя прави своя дебют.

Операта на Моцарт е откриващата постановка на фестивала в Глиндеборн през 1934 г. А постановката на Майкъл Грандейдж е седмата, която бива поставена в луксозната атмосфера от 60-те години на миналия век. Под ръководството на "идеалния темпоритъм" на Робин Тичати, младежкият състав, който влиза в главните роли "няма слабо звено" и "изглежда великолепно" на сцената.

д
Снимка: iStock/Getty

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК.

Всъщност историята на написването на операта "Сватбата на Фигаро" е доста интересна и показателна.

"Към мене са се обръщали различни композитори с молба да им напиша либретото. Но по това време във Виена имаше само двама, които заслужаваха внимание — Мартини, любим композитор на император Йосиф, твърде много покровителстван от него, и Волфганг Моцарт, с когото имах възможност да се запозная в дома на барон Веплар, негов голям приятел и почитател. Независимо от това, че Моцарт обладава най-голям талант в сравнение с който и да е композитор от миналото, настоящето и бъдещето, на него не му се удаваше да прояви във Виена своя божествен гений поради пречки, създавани с враговете му… Аз се отправих към поменатия Моцарт и го попитах не иска ли да напише музика върху една от моите драми", споделя авторът на либретото на "Сватбата на Фигаро" Лоренцо да Понте.

Музиката на "Сватбата на Фигаро" става едно от най-високите достижения на оперното творчество през XVIII в. При написването ѝ Моцарт използва най-добрите черти от италианската опера-сериа и опера-буфо, но вмъква и смели нововъведения.

д
Снимка: iStock/Getty

Написана по време на революция, темата на операта - за слугите, които се надигат и надхитряват господарите си, възмущава аристокрацията. Това довежда до забрана на пиесата в много градове, включително и във Виена.

За да получи разрешение от императора да използва толкова противоречива тема за нова опера, либретистът Да Понте трябва да лиши пиесата от най-провокативните послания, като замени тирадата на Фигаро от IV действие за благородниците, с тирада срещу непостоянството на жените.

д
Снимка: iStock/Getty

Плановете са счетени за приемливи и Моцарт се захваща за работа, като завършва музиката само за шест седмици, изхождайки от една общочовешка основа - успява да пресъздаде чувствата на героите, независимо от какво съсловие са те, няма противопоставяне между аристократи и слуги.

Моцарт завършва творението си само за пет месеца и операта е готова през април 1786 г. Премиерата във Виена, състояла се през 1786 г. под диригентството на самия Моцарт, е успешна, но популярността на операта скача неимоверно след премиерата ѝ в Прага, няколко месеца по-късно. 

И до днес "Фигаро" е сред десетте най-често изпълнявани опери в света.

Дори Чайковски толкова високо оценил този шедьовър на Моцарт, че написал първото либрето на руски език, пригодено за изпълнение.

В България операта е изпълнена за първи път през 1911 г.

д
Снимка: iStock/Getty

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти