В кошмара на неизвестността: как културата и изкуството оцеляха по време на коронавируса

театър
Снимка: iStock

Германия е държава, която може да предложи много на своите посетители - от Октоберфест до величествени замъци, музеи и културни мероприятия.

Байройт и Залцбург са двата най-известни фестивални града в света на класическата музика. Всяка година те взаимно се надминават по блясък и съвършенство. Докато в началото на 2020 г. коронавирусът не потопи света в дълбока криза. А с него и фестивалните градове. 

Току що гледахме завладяващ документален филм, част от разнообразните продукции на Marquee TV, от ТВ платформата на EON, който проследява това как Байройт и Залцбург се справят с последиците от пандемията.

Байройт има интересна история, която е свързана със световноизвестния композитор Рихард Вагнер. През 1879 г. Вагнер посещава града, за да представи свои произведения, като започва с "Пръстенът на Нибелунгите" на сцената на небезизвестната през онези години Маркграфска опера (единствената автентична барокова опера в Германия). Освен със своята изящна фасада, операта завлатява и с невероятния си интериор, обсипан с изящни позлатени колони, корнизи, полилеи и свещници. Тя обаче се оказва малка, със своите 500 места, за да успее да събере оркестъра и всички изпълнители на Вагнеровите постановки. 

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК.

Така Вагнер се заема да построи в Байройт свой собствен комплекс. А с подкрепата на крал Лудвиг II, успял да привлече и вниманието към оперното изкуство.

Именно така се ражда фестивалът, носещ името на големия композитор. А всяко лято за около пет седмици (през юли и август) в Байройт, за едно от най-големите културни събития в Германия, се събират хиляди почитатели на Вагенр и на оперното изкуство.

Но с началото на извънредното положение, наложено заради COVID-19, културният сектор по целия свят се оказа в нищото и неизвестността. Кината и театрите бяха затворени, а концертите отменени. Toва беше голям удар както за наетите в сферата, така и за обикновените хора.

Три години по-късно обаче и Байройт, и Залцбург са пълни с хора!

Тълпи изпълват калдъръмените улици в града, в който е роден Моцарт, за да се отправят се към 213 представления в рамките на шест седмици. Докато много институции на класическата музика все още полагат усилия, за да си върнат публиката, Залцбургският фестивал привлича хора от над 75 държави за оперни и театрални представления и концерти.

Как беше намерен начин да се спаси фестивалът и да се ограничат икономическите щети. И какво означава отмяната на Вагнеровия фестивал за Байройт и неговите артисти? Всичко това е разказано във филма "Festival Cities and the Crisis".

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти