Специално

Дами и господа, това е Мис Рене Флеминг

r
Снимка: iStock photos/Getty images

Човек инстинктивно чувства какво изразява музиката. Това са думи на големия британския режисьор Тони Палмър. В свят, пълен с толкова много сопрани (най-високият женски певчески глас), да се утвърдиш като уникален и да изпъкнеш, на практика се оказва почти невъзможно. Особено в света на операта. Той е като пирамида – има много малко място на върха.

В невероятния си документален филм, част от разнообразните продукции на Marquee TV в ТВ платформата на EONТони Палмър изследва живота и кариерата на голямото американско сопрано Рене Флеминг, която за мнозина е олицетворение на съвременната дива. Наричат я "златния глас" на Америка. Току що го изгледахме и се вдъхновихме да ви разкажем повече за Рене, която срещаме зад кулисите, у дома и на сцената... Докато репетира и изпълнява "Отело" и "Реквием" на Верди, пее Щраус, Моцарт, Дворжак, Корнголд, Елингтън, Гершуин, Пучини, Масне и Рахманинов.

r
Снимка: iStock photos/Getty images

Но преди да се впуснете в магията на операта, вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК,​ ви представяме пет невероятни факта за суперзвездното сопрано Рене Флеминг, която завладя безброй сърца по цял свят. 

1. Вдъхновила е цвете, скулптура и изящни бижута.

През 2004 г. името ѝ е увековечено в цвете - елегантен ирис от Луизиана, създадено в чест на прочутото сопрано. Тя е наградена с него от австралийката Хедър Прайър. Цветето е описано като лавандулово-виолетово с "начупена" и "ефектна" форма. Но разбира се цялата тази прелест е възпроизведена в изящна порцеланова скулптура и в брошка с ирис Renée Fleming, обсипана със скъпоценни камъни и диаманти, проектирана от Ан Зиф, бивша председателка на Метрополитън опера, филантроп и собственик на бижутерската марка Tamsen Z.

2. Рене Флеминг е куратор на опера, базирана на бестселъра на Ан Патчет "Bel Canto", посветен на сопрана.

Когато през 2001 г. награждаваният роман на Ан Патчет "Bel Canto" е публикуван, Рене Флеминг получава множество обаждания от близки и далечни приятели, които я питат дали главната героиня - Роксан Кос, красиво американско сопрано - суперзвезда в центъра на заложническа криза, е базирана на нея. Тя прочита книгата и веднага разбира, че изключително драматичната ѝ история ще бъде идеална за опера. Представя идеята на Лирическата опера в Чикаго през 2010 г. Тогава Рене става и нейният първи творчески консултант. Bel Canto the Opera, композирана от Джими Лопес и с либрето от драматурга, носител на наградата Пулицър, Нило Круз, се радва на прочутата си световна премиера в Лирик през 2015 г. и се излъчва в Great Performances през 2017 г., с водещ Флеминг. Романът е пресъздаден във филм от 2018 г. с участието на Джулиан Мур и Кен Уатанабе (кралят в Great Performances: The King and I на Роджърс и Хамерщайн), а Флеминг осигурява гласа на Роксана.

r
Снимка: iStock photos/Getty images

3. Тя вдъхновява богат шоколадов десерт на майстор-готвача Даниел Булуд.

Разкошният глас на Рене Флеминг и нейната изключителна артистичност омагьосват дори майстор-готвача Даниел Булуд, който заедно със своя сладкар Томас Хас през 1999 г. създава екстравагантния шоколадов десерт "La Diva Renée". Декадентският десерт, който дебютира в нюйоркския му ресторант Daniel, е истинска наслада за любителите на шоколада: бисквита собол, покрита с лешникови вафли, млечен шоколад, шампанско Chantilly и шоколадова бисквита, покрита с тъмен шоколад. За финал се поставя тънък квадрат от млечен шоколад, на който е изписан нотен текст от "Розенквалтер" на Рихард Щраус. В статия в Elle Décor Булуд обяснява, че е опростил рецептата след дебюта си.

4. Едни от най-известните ѝ участия са тези в "Улица Сезам" и "Късното шоу с Дейвид Летърман".

През 2001 г. Флеминг пренася оперната си сила и впечатляващите си умения в смятането в епизод на популярната детска поредица на PBS "Улица Сезам", където пее "Counting Forwards and Backwards" - изпълнение на "Caro nome" от "Риголето" на Верди с текст за смятане. Нейните "звезди" включват пеещи числа, свирещи на акордеон овце, прасенца с шапки и живи банани, облечени в поли на цветя. Говорейки за смятане, през 2013 г. Флеминг прославя списъка "Топ 10" в "Късното шоу с Дейвид Летърман", като развълнува Дейв, публиката му и феновете на "Късното шоу" с най-добрите оперни текстове, обхващащи теми от президентските избори през 2016 г. до изящното изкуство на туъркинга.

r
Снимка: iStock photos/Getty images

5. Тя е първата оперна певица, която участва в Super Bowl.

През 2014 г. Флеминг става първата оперна певица и класическа изпълнителка, която пее националния химн на Супербоул, когато излиза на терена с 13-сантиметрови обувки на платформа, точно преди Денвър Бронкос да се развихри със "Сиатъл Сийхоукс" на стадиона "Метлайф" в Ню Джърси. Предаването на Супербоул привлича най-голямата телевизионна аудитория в американската история по онова време - повече от 111 милиона зрители. А Флеминг отбеляза сензация с изпълнението си и с ултрабляскавата си черно-бяла рокля, по дизайн на Vera Wang. Изработената по поръчка рокля сега е част от колекцията на Smithsonian. "Рене Флеминг е моя приятелка, но по-важно е, че е национално съкровище. Тя олицетворява всичко, към което трябва да се стреми една съвременна жена: постижения, упорит труд, достойнство и грация. Превъзходен модел за подражание на артист, майка, съпруга и приятелка", казва Уанг пред Smithsonian.

Рене Флеминг е родена на 14 февруари 1959 г. в град Индиана, в щата Пенсилвания, в семейство на преподаватели по музика. Има една сестра. Рене Флеминг завършва Нюйоркския държавен университет в Потсдам в щата Ню Йорк. По време на студентските си години пее в джаз трио извън корпуса на университета. Саксофонистът Илиной Джакет я кани да участва в турнето на своя биг бенд, но Флеминг отказва. Вместо това тя завършва консерваторията „Ийстмън“ към Рочестърския университет.

r
Снимка: iStock photos/Getty images

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти