Флуорната профилактика

Флуорната профилактика
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Това е комплексната профилактика, която включва всички методи и средства за отстраняване на причините за стоматологичните заболявания и техните последствия. За някои от тези методи и средства ще говорим в тази и някои от следващите статии.

Профилактиката бива първична, вторична и третична. Първичната профилактика е тази, която цели да предпази индивида от развитие на заболяването, тя е превенция. Вторична - навременно лечение на дадено заболяване в най-ранен стадий. Третична - при нея се възстановяват загубени структури и е превенция на усложненията.

Кога трябва да започне профилактиката?

Това трябва да се случи още по време на бременността на майката и продължава през целия живот на индивида.

Какво включва профилактиката на стоматологичните заболявания?

Тя включва хранителната профилактика на бременните, децата и възрастните и е свързана със здравословното и пълноценно хранене и избягването на вредните храни. Профилактиката включва още оралната хигиена (миене на зъбите, почистване на зъбен камък и зъбна плака), флуорната профилактика, запечатването на дълбоките фисури със силанти, прилагане на реминерализиращи средства.

Флуорната профилактика е една от най-ефективните форми на профилактика на стоматологичните заболявания. Ето защо ще я разгледаме малко по-подробно.

Каква е целта на флуорната профилактика?

С нея се предотвратява появата на кариеси, забавя се развитието на вече възникнали кариеси и има възможност за обратно развитие на началните стадии на кариес.

Защо се използва точно флуор?

Зъбният емайл има много сложна структура. В изграждането му участват хидроксилапатитни кристали. Флуорните йони имат способността да изместват хидроксилните от тези кристали като по този начин се образува флуорапатит. Той е доста по-устойчив, което прави зъбите по-здрави, като повишава киселинната им устойчивост.

По какъв начин се осъществява?

Флуорната профилактика се провежда по два начина – ендогенно, при която флуорът се приема през устата и екзогенно, при която се третира емайловата повърхност.

При ендогенната профилактика флуорът се приема под формата на минерална вода, флуорирано мляко, флуорирана сол и медикаменти(таблетки и капки). Ето защо, минералните води с високо съдържание на флуор не са подходящи за ежедневна употреба, за да не се стигне до предозиране. По същата причина трябва да се внимава децата да не консумират едновременно минерална вода, флуорирано мляко и в същото време да им се дават флуорни таблетки или капки. При използването на таблетки или капки трябва стриктно да се спазват  препоръчаните от производителя дневни дози и те да не се превишават.

Екзогенната профилактика бива професионална и индивидуална. Професионалната се провежда от зъболекар чрез гелове, лакове, силанти, а индивидуалната се прави самостоятелно вкъщи с разтвори, пасти за зъби, дъвки.

Флуорната профилактика има ли странични ефекти?

При провеждане на флуорна профилактика не трябва да се забравя, че като всяко друго нещо и с това не трябва да се прекалява. Продължителният прием на високи дози флуор може да доведе до развитие на зъбна флуороза.

Най-често флуорозата се характеризира с малки и трудно забележими бели петънца по постоянните зъбите. По-рядко могат да се наблюдават и по-големи кафяви оцветявания. Понякога емайлът става грапав, а това го прави труден за почистване. Петната, причинени от флуороза, са постоянни и с течение на времето може да станат по-тъмни.

Най-податливи към развитие на флуороза са индивиди, които са приемали повишени количества флуор на възраст между 1 и 4 години.

Флуорозата лекува ли се?

Зъбната флуороза може да бъде третирана от зъболекарите като козметичен проблем. Когато тя е в лека форма, едно полиране на съзъбието и избелване дават отлични резултати. При по-тежките форми се правят композитни обтурации или порцеланови фасети. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти