Да узнаем кои плодове и зеленчуци увеличават риска от кариес

Захарта в сушените плодове също може да е сред виновниците за възникване на кариес
Снимка: Thinkstock

Оказва се, че причините за развитие на кариес могат да се породят и от на пръв поглед доста полезни продукти като плодовете и зеленчуците, защото съдържат достатъчно вредни за зъбите въглехидрати и органични киселини, лесно разрушаващи емайла, пише здраве.bg.

Затова растителната храна може да се раздели на две групи. В първата влизат плодовете и зеленчуците, които способстват за възникването на кариеса, а във втората – тези, които не защитават зъбите, но нанасят по-малка вреда.

Към първата категория се отнасят бананите, фурмите, ананасът, гроздето, картофът, зеленият грах, смокините и сладките сортове ябълки. Всички те съдържат голямо количество въглехидрати. В южните плодове съставът им е значително по-голям, отколкото в тези, които се отглеждат в средните географски ширини.

Освен това според последни данни на учените, днешните плодове не са същите като предшествениците им преди 10 и повече години. Ябълките тогава са съдържали 10-11% захар, а днес – до 15%.

Изсушените или преработени плодове (сладко, компот и т.н.) могат да бъдат още по-вредни за зъбите.

Нарът, цитрусовите плодове, касисът и боровинките пък са изградени от голямо количество органични киселини и затова те също са включени в рисковата първа група. Към нея могат да се причислят дори марулите, магданозът, целината, спанакът.

По-безвредните за зъбния емайл зеленчуци са: краставици, зеле, тиквички, тиква, патладжан, репички, моркови.

Не мислете, че е правилно да се откажете от плодовете и зеленчуците от първата група. Те съдържат много полезни вещества, в това число и незаменимия за зъбите флуор.

Органичните киселини пък приемат активно участие в синтеза на белтъчините, мазнините и въглехидратите и регулират минералния обмен.

Плодовете и зеленчуците трябва да се употребяват правилно, като се спазват няколко правила за безопасност.

* Всичко трябва да има мярка. Дори продължителната употреба на цвекло може да предизвика кариес.

* Зъбите следва да бъдат предпазени от наднормено количество киселини. Затова разреждайте плодовите сокове с вода.

* Стремете се да приемате рисковите са кариес плодове и зеленчуци по време на основното хранене, а не след ядене или между храненията.

* Не забравяйте за хигиената на устата. След всяко хранене се старайте да я изплаквате с топла вода, дори да сте консумирали безвредни за емайла храни.

* Не си мийте зъбите веднага след употребата на сок, плодове или зеленчуци. Горният слой на емайла леко омеква поради съдържащите се в растителната храна органични киселини и абразивните съставки на пастата за зъби може да му навредят.

* Ако след употребата на плодове възникват неприятни усещания по венците и зъбите, не отлагайте и потърсете стоматолог. Своевременно назначените процедури за заздравяване на венците, специализираните зъбни пасти и различните медикаменти ще помогнат да се намали чувствителността на зъбите и ще ги предпазят от разрушаване.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти