Защо е добре да увеличим приема на риба

Защо е добре да увеличим приема на риба
Снимка: Thinkstock

Рибата е ценен хранителен продукт, който за съжаление се консумира твърде ограничено от българското население. Приемът на риба и рибни консерви в България от години е 9-10 г средно дневно на лице, което представлява по-малко от две рибни ястия месечно.

Препоръката за консумация на риба и рибни продукти възлиза на 30-40 г дневно или поне на едно рибно ястие седмично. Счита се, че увеличената консумация на риба има предпазен ефект по отношение на сърдечно-съдовите заболявания.

Отдавна известен факт е, че ескимосите и японците, които се хранят предимно с рибни продукти (респ. 400 г и 250 г дневно средно на лице) страдат много по-рядко от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с народи, които традиционно имат ниска консумация на риба.

Рибата и рибните продукти са ценна храна за човека с добрите си вкусови качества и с високата си хранителна стойност. Те трябва да заемат своето място на трапезата на българина и да се превърнат в средство за масова профилактика на сърдечно-съдовите заболявания.

Рибата е богат източник на минерални вещества. По съдържание на калций и фосфор се нарежда след млякото и млечните произведения и преди месото. Особено в морските риби значително е и количеството на йод и флуор, докато продуктите със земен произход са сравнително бедни на тези микроелементи.

Рибата може да обогати съществено нашата храна с йод и флуор, което е от значение за профилактиката, съответно на йод дефицитните състояния (гуша) и зъбния кариес. Рибата съдържа и важни за организма витамини - А, Д, Е, В1, В2, В6, В12, ниацин.

По отношение на необходимостта от минерали при активно спортуващите, желязото привлича най-голямо внимание. Много спортисти, специално жените имат железен дефицит.

Това се свързва с увеличените загуби на желязо, което се дължи отчасти на загубите му с потта, а също така на увеличени загуби с урината и стомашно-чревно кървене, като последствие от интензивни и продължителни физически натоварвания.

Ето защо специално внимание трябва да се обръща на съдържанието на желязо в храната. Лесно усвоимо желязо се съдържа в месата и рибите. Значителни количества желязо има и в листовите зеленчуци, като спанак, лапад и коприва, но от него се усвоява много малка част.

Препоръчва се консумация на плодове и зеленчуци, богати на витамин С, който превръща желязото в растителните храни в по-добре усвоима форма.

Сега, около Никулден, задължително помислете каква риба ще поднесете на трапезата си. Ние сме ви подготвили специална рецепта за рибник, която ще може да видите още рано сутринта в деня на празника. Ако обаче сте нетърпеливи, може още от сега да ви предложим няколко рибни рецепти - тук и тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти