Какво се случва с тялото ви след 10 дни правилно хранене?

Много хора си обещаваха да преминат към правилно хранене от януари - едни, за да отслабнат, а други, за да подобрят здравето си. Повечето обаче се отказаха от тази идея много скоро, защото не видяха бързите резултати. Наистина, умерената и балансирана диета не води до внезапна загуба на тегло или подобряване на благосъстоянието, но въпреки това само за 10 дни в тялото ни настъпват редица положителни промени. Може би тази статия ще помогне на тези, които нямат мотивация да се придържат достатъчно дълго към един режим.  

Един от основните принципи на повечето системи за здравословно хранене е ограничаването на захарта и бързите въглехидрати в диетата. Това може първоначално да причини симптоми на “абстиненция”. При спиране/ограничаване на захарта е възможно някои хора да усетят умора, лошо настроение и намалена концентрация. 

здравословно хранене
Снимка: iStock

Това обаче са само краткосрочни ефекти, които се компенсират напълно от подобряването на цялостното здраве. Ограничаването на вредните храни ви помага да загубите излишни килограми, подобрява функцията на червата, повишава нивата на енергия и намалява риска от диабет и сърдечни заболявания. 

Друга цел, която много хора си поставят, когато преминават към правилното хранене, е отказът от месо. И да, това също дава резултат за броени дни. 

Писателката и авторка на веган рецепти Рейчъл Ама твърди, че след 10 дни отказ от месото се е почувствала много по-лека и енергична. „Чувствах се сита след хранене, но без тежестта и мудността, които обикновено идват след яденето на месо“, казва тя.  

здравословно хранене
Снимка: iStock

Въпреки това не е нужно да преминавате към напълно веганска диета. Избягването на тлъсто червено месо също е напредък. Това ще има положителен ефект върху функционирането на храносмилателната система, тъй като зеленчуците, плодовете и пълнозърнестите продукти, които диетолозите съветват да заменят месото, насърчават добрите бактерии в червата. 

Почти всяка система за правилно хранене изисква и задължително въздържане от алкохол. Освен очевидната липса на махмурлук, това решение ще доведе и до редица други промени, които определено ще ви харесат. 

здравословно хранене
Снимка: iStock

Първо, тенът ще се подобри и подуването ще изчезне, и второ, нивото на енергия и концентрация ще се повиши. Трето, ще започнете да спите по-добре. „Ще имате по-качествен сън и ще се почувствате по-отпочинали сутрин“, казва професор Дейвид Нът. 

Освен това, според професора, само десет дни без алкохол ще възстановят функцията на черния дроб и ще нормализират кръвното налягане. 

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти