Дървото-джудже бонзай

Дървото-джудже бонзай
Снимка: Thinkstock

Толкова малки и толкова изящни, често пъти толкова стари и в същото време наситени с живот, миниатюрните пейзажи от цветя, дървета и скали на всички езици се наричат с едно име - Бонзай.

Човек или се влюбва от пръв поглед в дърветата-джуджета с най-причудливи форми, или не, среден път няма - твърдят специалистите по това древно японско изкуство.

Ала онези, които ги заобичат за цял живот, никога не се уморяват да ги съзерцават. За тях те са своеобразно бягство в един природен, чист свят в миниатюрни размери.

В Япония, където религията проповядва преклонение към природата, възрастта и предците на човешкия род, бонзай е високо почитано изкуство, което символизира битката на едно дърво с природните стихии и като всяко живо същество расте на години и има своя индивидуалност и свой характер.

Подобно на други японски изкуства, като рисунките върху коприна, една добре отгледана жива картина в миниатюр е абстрактна, поетична, емоционално наситена, тя подканя наблюдаващия да потърси собственото си място сред този "жив" пейзаж от цветове и зеленина.

В буквален превод от японски "бонзай" означава "засадено в поднос".

Ала отглеждането на минидръвчета в красиви керамични съдове с различни форми - кръгли, овални, продълговати, води началото си не от Япония, а от Китай.

Преди повече от 2000 години, по време на управлението на династията Хан, градинари започват да отглеждат и моделират миниатюрни природни пейзажи в подноси, както и да садят цветя и нискостеблени дръвчета в саксийки.

През ХІІ век будистки монаси пренасят образци от изкуството "бонзай" в Япония с твърдото убеждение, че това са свещени предмети - наричали ги "зелените стъпала към небето", защото изобразявали връзката между Създателя на Вселената и човека.

И до ден-днешен традицията на отглеждането на малоразмерни природни пейзажи се предава с любов от баща на син като свидна семейна реликва. Случва се някои от творбите да са по на 500 години, но истински посветения в това изкуство знае, че цената на "дървесната скулптура" не е в това каква е истинската й възраст, а колко стара изглежда.

Понякога са нужни поне три поколения, за да се създаде един истински съвършен бонзай. Важно е да притежаваш много търпение, творческо въображение и фантазия.

Тънкостите на този занаят изискват много вещина по време на трите основни процеса на отглеждане на дръвчетата - извиването на ствола, опасването с жици, за да се закрепи младото растение в желаната форма (наклонена, изправена или разперена) и периодичното подкастряне.

За тези добре гледани джуджета са нужни и витамини, и богата на минерали почва, вода и слънце - затова и минидръвчетата са по-здрави и живеят често пъти много по-дълго от своите "братя" гиганти в гората и планината.

С една дума, подобно на децата или домашните питомци в едно семейство, и бонзай са обект на постоянно внимание и грижи.

Ако обичате цветята, но все още нямате хоби, може би изкуството бонзай ще се превърне във вашата нова страст. Въоръжете се с необходимото търпение и се отдайте на своята малка градинка в поднос, която ще ви се отплати с естествената красота на природата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти