Доброто и лошото ченге в семейството

Доброто и лошото ченге в семейството
Снимка: Thinkstock

Илиaна Смилянова

Случва се в едно семейство или партньорство единият от двамата да е по-симпатичен, а другият като че да обира негатива на двойката. Добре е да си даваме сметка, че партньорската енергия е общо дело и че няма как единият да бъде само доброто, а другият – само лошото ченге.

Недолюбваният често е опора на онзи, който печели симпатиите. И често именно той води трудните общи битки, които по-симпатичният избягва на всяка цена. Всъщност на висока и за двамата цена.

Надали има семейство (партньорство), в което да няма проблеми, разпри, търкания.

И слава Богу, тъй като те могат да бъдат двигател за развитие на отношенията – онагледяват проблемите, помагат натрупаното напрежение да излезе наяве, подтикват всеки да изплюе камъчето и да сподели къде и какво го заболи, какво му е в повече и какво не му достига. И най-вече правят нас и отношенията помежду ни честни.

Но колко често се караме с партньора си не заради нас самите, не заради нашите желания, нужди, възгледи, а заради желанията и настроенията на други (близки и далечни) хора, на които ние позволяваме да се вклинят помежду ни и (волно или неволно) да влошат семейната атмосфера?

Когато това се случи, то тези други хора, често без и да подозират за това, започват да играят определяща роля в живота както на партньорите поотделно, така и на двойката като цяло. Вклиняват се помежду ни - и то само защото ние сме им позволили техните желания и интереси да изместят центъра ни в чужда посока.

Така, винаги с наша помощ, се ражда и съществува семейният триъгълник. Той съвсем не винаги е свързан с интимно-любовни отношения. Напротив, много по-често „третата страна” в триъгълника е роднинска или приятелска.

Снимка: Thinkstock

Проблемът, напрежението помежду ни в този вид конфликти често се поражда от страха ни да отказваме – защото така сме свикнали, за да не се почувстваме лоши, за да не загубим доброто мнение и доброто (каквото и да значи това) отношение на другите към нас. Друг е въпросът, че „добро” в случая често означава старо,  до болка познато и съвсем не винаги предпочитано от нас.

А истинското приятелство и родство не почиват на безкритичност и на вечна неизменна услужливост. Добре го е казал Ралф Уолдо Емерсън: ”Не искам да третирам приятелствата изискано, а с най-груба решителност. Когато са истински, те не са стъклен конец или фигури от скреж, а най-здравото нещо, което познаваме.”  

Неумението ни да отказваме само може да задълбочи напрежението в отношенията и постепенно, но сигурно да доведе до сериозен сблъсък и дори раздяла.

Снимка: Thinkstock

Според С. Н. Лазарев, когато се страхуваме да откажем или да критикуваме някого, ние не го обичаме достатъчно. Затова решението не е да намаляваме честността и искреността в отношенията, а да увеличаваме любовта помежду ни. Защото любов и честност в същността си са едно и също.

И вместо двама да се карат, а да печели трети – макар че неговата победа е по-скоро пирова, е добре да потърсим какво искаме самите ние според зова на душата ни и да последваме този зов. Защото той ни води към избор, добър не само за нас. А за всеки, с когото животът ни среща.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти