Забравените българки: Димитрана Иванова, заради която имаме равни права с мъжете

Димитрана Иванова
Снимка: Wiki

Сутрин, докато се качвате в колата си и отивате към работата си, която в повечето случаи харесвате, си спомнете, че има жени, за които това е непостижима мечта.

Да имат собствен живот, право на избор какво да правят с телата си, със съдбите си, с външния си вид – много, много жени по света не могат да правят това.

Ние в България също не сме имали винаги това, което сега взимаме за даденост. Длъжници сме на нашите предшественички, но въпреки това не помним и не почитаме стореното от тях, за да можем днес да сме това, което сме.

Разбира се, вина за това имат бурните времена, в които всичко старо се е отричало, забравяло и преправяло, за да отговаря на конюнктурни условия.

За щастие, тези времена са зад гърба ни и сега имаме възможност да си припомним отново постиженията на забравени българи – и българки, благодарение на които животът ни е такъв, какъвто е.

Една от тези жени е Димитрана Иванова – активистка за правата на жените в България, родена през 1881 в Русе.

На 16 години заминава за Швейцария, за да учи в университет философия и педагогика. Остава силно впечатлена от желанието на жените за научно и социално развитие.

Когато се връща у нас, е твърдо решена да се бори за правата на жените. По това време в България се гледа скептично на девойките, които искат да се изучат, а правата им за гласуване са просто мираж.

Димитрана работи като преподавател в гимназии в Търново, Плевен и Шумен. През 1911 започва работа към Българския женски съюз – най-голямата национална организация, която се бори за правата на жените.

За да има по-голям успех в защитаването на каузите, в които вярва, Димитрана кандидатства в Юридическия факултет на СУ. Става една от първите българки, на които е признато правото да упражнява адвокатската професия.

Голямата мечта на Димитрана е на българските жени да бъде дадено правото да гласуват и да са равноправни в различните сфери на живота. След дълги години на активна дейност и борба, с помощта и на царица Йоана, през януари 1938 е обнародван нов избирателен закон. Той гласи:

„Избиратели по тази наредба закон са всички български поданици, навършили 21-годишна възраст, мъже и жени. Последните – ако са омъжени, разведени или вдовици“.

По това време Димитрана е и единствената българка, член на различни комисии на Обществото на народите (предшественик на ООН).

За периода след 1944, когато ѝ е забранено да практикува адвокатската си професия и е изключена от Съюза на журналистите, няма да разказваме.

Защото искаме да запомним Димитрана с постиженията ѝ, а не с това, че е била забравена. И да, в София няма нито един паметник на известна българска жена. Все още.

7 жени от историята, които се изправят срещу нормите

Още именити българки

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти