Време за четене: „Дарът“ ни показва как да излезем от затворите на собствения ни ум

Дарът книга Ciela
Снимка: Ciela

Пролетта на 1944 г. променя завинаги живота на 16-годишната Едир Егер. Тя и цялото ѝ семейство са депортирани в лагерите на смъртта, а през първата ѝ вечер в Аушвиц е принудена да танцува балет пред Йозеф Менгеле. Загубила родителите си, подложена на изтезания и гладуване и изправена пред постоянна смъртна заплаха, младото момиче все пак оцелява и документира спомените си в разтърсващия мемоар „Изборът“.

Днес „Ане Франк, която оживя“, както я наричат, е на 94 и има зад гърба си повече от 40 години терапеватична практика, през които е работила с най-различни пациенти, а думите ѝ са помогнали на хиляди читатели да се освободят от оковите на собственото си съзнание.

Именно на това как да си върнем свободата и да се оттърсим от собствените си ментални затвори е посветена и последната книга на д-р Егер „Дарът: 12 урока, които ще ви помогнат да съхраните живота си“.

В този своебразен наръчник уважаваният психотерапевт обобщава собствените си преживявания в концентрационните лагери и наблюденията, които е натрупала от работата си с хора от всякакви националности и възрасти.

Егер установява, че макар убежденията, които ни държат в плен, да се показват и проявяват по неповторими начини, няколко често срещани ментални затвора допринасят за страданието ни. А способността ни да избираме се оказва най-големият дар, чрез който да ги преодолеем.

Във всяка глава тя изследва широко разпространен ментален затвор, като илюстрира неговите последици и предизвикателства с истории от живота и практиката си като клиничен психолог и завършва с насоки, с чиято помощ можем да се освободим от него.

Защото свобода е доживотно занимание. И изисква надежда, която включва съзнанието, че страданието, колкото и ужасно да е, е временно; и  любопитство, което ни кара да искаме да разберем какво следва.

В „Дарът: 12 урока, които ще ви помогнат да съхраните живота си“ читателят няма да открие „спасение“, нито бягство от проблемите, а само насоката къде сам да намери пътя към своя истински Аз. Защото основният ключ към свободата е да продължаваме да се превръщаме в човека, който действително сме.

Дарът книга Ciela
Снимка: Ciela

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти