Какво е „какебо“ - чудодейният японски метод за спестяване на пари

Японската нация се слави със своята силна организираност и йерархичност. В основата си методът Какебо се изразява в това да следите къде отиват парите ви през месеца, като водите отчет на всеки похарчен или спестен лев в дневник. Kaкебо не е предназначено да лиши човек от всичките му радости в живота. По-скоро става въпрос за промяна на лошите навици чрез съзнателни и постепенни вътрешни промени.

Kaкебо се превежда от японски като „книга за домашно счетоводство“. Терминът е въведен от първата японска журналистка Хани Мотоко през 1904 г. Kaкебо е прост подход за управление на вашите финансови ресурси. Да се ​​отървете от лошите финансови навици не е никак лесно. Отчасти, защото любовта към пазаруването има дълбоки корени в ежедневието на човека, а често в покупките ни има и емоционален аспект.

За щастие, в продължение на повече от 100 години методът успява да докаже своята ефективност при вземане на по-разумни финансови решения.

жена пари
Снимка: iStock

Без технологии, само тефтер и химикалка

Както всяка друга система за бюджетиране, какебо е създадена да помогне на човек да разбере отношението си към парите, като използва записи на всички входящи и изходящи финансови потоци. Но това, с което се откроява е отхвърлянето на всякакъв софтуер. Тази техника подчертава важността на физическия запис на нещата като медитативен начин за анализ и наблюдение на разходите ви.

Проучванията многократно показват многото предимства на ръчния запис – той допринася за положителни промени в живота, мотивира човек да бъде по-осъзнат и да се фокусира върху настоящето, като същевременно разбира всички причини, които го подтикват да харчи пари безсмислено.

Според какебо, преди да купите някаква вещ, която не е от съществено значение, или вещи, които купувате импулсивно, трябва да си зададете следните въпроси:

Мога ли да мина без тази вещ?
Мога ли да си я позволя въз основа на финансовото си положение?
Наистина ли ще я използвам?
Имам ли място за нея в къщата?
Къде я видях за първи път? В магазина, който отидох от скука?
Какво е емоционалното ми състояние днес? Спокоен ли съм Стресиран ли съм? В празнично настроение? Чувствам ли се под стрес?
Какви чувства ме карат да купя този артикул? Щастие? Наслада? Безразличие? Колко дълго ще продължи това чувство?

пари
Снимка: Pexels

В допълнение към факта, че методът какебо помога да следите финансите си, също така кара хората да се замислят за мотивите на своите покупки. В резултат на това хората започват да взимат по-бързи, по-умни и балансирани решения за харченето на пари за определени неща. Вместо да изисква нещо радикално от човека, целта на какебо се състои в това да промени лошите му навици чрез съзнателни и постепенни вътрешни промени.

Вижте в галерията ни правилата, които трябва да следвате, за да изпълнявате правилно метода какебо и да пестите пари успешно!

Правилата на метода Какебо

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти