5-те въпроса, които ще променят живота ти завинаги (задай си ги веднага)

жена пролет
Снимка: Getty

Вяра Иванова

Човешки инстинкт е да търсим отговори в живота си, но истината е, че самите въпроси могат да ни научат на много повече. Още по-вълнуващото е, че най-често реторичните въпроси, за които сякаш няма отговор, са онези, които най-силно натискат струните на душите ни. Кой си мислиш, че си? Какво е твоето предназначение? Защо? Защо? Защо?

Правилният въпрос, зададен в точния момент, може да промени курса на целия ти живот, може да забави или ускори темпото ти, може да излекува нараненото ти сърце.

В съзнанието ни могат да изникват милиони питанки, но има 5 основни въпроса, които е хубаво да си задаваме често, някои дори по няколко пъти на ден. Те идват от умовете на едни от най-големите философи, най-мъдрите мислители, най-ярките умове, най-безстрашните типове.

Не казвам, че знам отговора на всеки един от тях, но съм сигурна в едно - те ще ви предизвикат и дори ще ви променят. Стига да им позволите.

Започни веднага, задай си следните 5 въпроса:

С кой прекарвам времето си?

Гьоте е казал "Кажи ми с кой прекарваш времето си, за да ти кажа какъв си". Хората, които познаваме и допускаме да ни влияят, са онези, които изграждат и нас самите като личности. Защото това, което правиш, привлича определени хора към теб. А тези около теб имат пръст в това, което правиш. Помисли добре за приятелите ти, за колегите ти... вдъхновяват ли те, отдават ли ти заслуженото или те завличат надолу? Когато сме малки знаем, че не бива да играем с лошите деца, за да не станем като тях. Но когато пораснем сякаш забравяме този първи и много важен житейски урок. Заобиколени сме от възрастни, които търпят ужасната си работа или кофти живота си и в крайна сметка същото може да се случи и с нас. Ето защо е много важно да избираме прецизно заобикалящата ни среда!

Това зависи ли от мен?

Епиктет е казал, че основната задача на философа, е да направи разграничението между това, което е в неговия контрол и онова, което не е. Така е и с нас. Губим ужасно много време да се опитваме да променим неща, които са извън нашия контрол, вместо да се съсредоточим върху онова, което наистина можем да постигнем. Нашите действия, мисли и чувства - те зависят от нас. Останалите хора, времето, външните обстоятелства - те не зависят от нас и това никога няма да се промени. Когато успеем да си поставим тези ясни граници, ще станем по-щастливи и удовлетворени, защото никой не ни е длъжен.

жена
Снимка: Istock

Да бъда или да правя?

Един от най-добрите стратези на миналия век, Джон Бойд, се е запитал "Да бъда или да правя? По кой път да поема?" Толкова е просто, ще избереш ли да се влюбиш в представата за това как трябва да изглежда успехът или ще се съсредоточиш върху по-велика цел? Ще предпочетеш ли да се обсебиш от желанието си за титла, за пари, за социален статус или ще откриеш своя личен път? Ще се правиш ли, че живееш или ще живееш наистина?

Какво пропускам, когато избирам да се тревожа и страхувам?

Психологът Гавин Де Бекър пише в една от книгите си "Когато се тревожиш за нещо, задай си въпроса - Какво избирам да пропусна в този момент?" Кой знае колко важни и красиви неща пропускаш, защото си твърде зает да се тревожиш за неща, които дори не зависят от теб? Или иначе казано: Това, че си разтревожен и разстроен дава ли ти повече възможности? Нормално е пречките в живота да ни правят емоционални, но по-бързото им преживяване, е ключът към оцеляването ни. Гърците са си измислили дума за това - апатия. Когато страховете те връхлетят, просто трябва да си напомниш колко много ти костват тези тревоги. Колко много пропускаш, докато си нервен или изплашен. 

жена лято
Снимка: Istock

Кое е най-важното нещо за мен?

Ако знаеш кое е най-важното нещо за теб, как ще знаеш какви са приоритетите ти и кое да поставиш на първо място? Как ще знаеш, че вървиш по правилния път? Само тогава ще спреш да се състезаваш с всички и всичко останало и ще се съсредоточиш върху онова, което има истинско значение.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти