В деня на любовта: 5-те най-големи мита за празника Св. Валентин

Февруари е и влюбените са навсякъде, празнувайки празника, който толкова много обичаме да мразим. Денят на Св. Валентин заема странно място в културата. Поводът се определя от силните си традиции, но малко от нас знаят нещо за това откъде са дошли те.

Когато става дума за този празник на любовта, който е честван от толкова много хора по света, изобилства от дезинформация. Затова днес ще развенчаем някои от най-големите митове, свързани с този романтичен ден. Ето ги и тях:

heartМит 1: Празникът Св. Валентин е измислен от компаниите за поздравителни картички

„Денят на Свети Валентин съществува само за да се продават поздравителни картички“ — това е оплакването на циничните бивши гаджета навсякъде по света. Във филма от 2004 г. „Блясъкът на чистия ум“ героят на Джим Кери, Джоел, казва, че празникът е „измислен от компаниите за поздравителни картички, за да накара хората да се чувстват зле“. Дори уебсайтът за разбиване на митове Snopes.com има страница, обсъждаща този наратив.

Както се оказва, Денят на влюбените и картичките за Св. Валентин са съществували много преди комерсиализацията. Викторианците си разменяли жетони, банкноти и ръчно изработени картички на 14 февруари. Традицията наистина се развива, когато пощенската инфраструктура се подобрява в средата на 19 век. Английската поща прави изпращането на романтични бележки както достъпно, така и анонимно, което означава, че иначе сдържаните викторианци били свободни да флиртуват чрез думи.

Корпоративните интереси бързо се възползвали от викторианските традиции. През 1868 г. производителят на шоколад Cadbury е първата компания, която поставя шоколадови бонбони в кутия с формата на сърце. Масово произведените поздравителни картички били въведени в САЩ през 1849 г. и продавани от Hallmark през 1913 г.

Проучване от 2015 г. установява, че 66% от анкетираните са съгласни, че „консуматорството около Св. Валентин е съсипало романтиката“. Но това не пречи на американците да похарчат рекордните 20,1 милиарда долара на Св. Валентин през 2018 г., като изумителните 751 милиона от тях били посветени на подаръци за техните домашни любимци.

heartМит 2: Светецът е задал тона на този празник на влюбените

Естествено е да се предположи, че трябва да има някаква историческа връзка между романтичната любов и мъжа на име Св. Валентин. Според ThoughtCo., „той е изпратен в затвора“ за провеждане на незаконни сватби, а Get Fed, католически уебсайт, казва, че „неговото застъпничество е било търсено от любовници, сгодени и женени двойки след влизането му във вечния живот“. Дори свещениците използват празника като повод да си представят какви съвети би дал светецът на днешните семейни двойки.

Истината е много по-малко романтична. Според Лиза Бител, историк на християнството, „съвременният ни празник е красива измислица“. Бител посочва, че е имало няколко светци от 3-ти век на име Валентин, поне един от които е бил обезглавен на 14 февруари. Най-вероятно празникът на Св. Валентин отбелязва мъченичеството на двама мъже, но въпреки че имаме известна представа кога и как са загинали, историците не знаят почти нищо за живота им. В Оксфордският речник на светците по темата пише: „Връзката на влюбените със Св. Валентин, с всичките ѝ последствия за печатарската индустрия и търговията на дребно, е един от по-малко вероятните резултати от култа към римските мъченици.“ Най-вероятно романтичните истории са измислени векове след ужасяващата смърт на мъчениците.


heartМит 3: 14 февруари винаги е бил празник на любовта

Наследили сме нашата съвременна версия на Деня на влюбените от викторианците, но някои разкази – като история от миналата година в Lifehacker и друга от NPR за „Тъмният произход на Деня на влюбените“ – твърдят, че „истинската“ история на празника може да се проследи чак до древен Рим. В средата на февруари римляните празнували Луперкалия, пиянски фестивал, включващ удряне на жени с кожа на жертвен козел с надеждата да се увеличи плодовитостта им. Празникът в крайна сметка бил заклеймен от папа Геласий в края на 5-ти век и изпаднал в немилост, но някои подозират, че неговият дух се е пренесъл в традициите на Св. Валентин.

Джефри Чосър изглежда е бил първият човек, който е наситил празника на Св. Валентин с романтични асоциации още през 14 век. В стихотворението си „Parlement of Foules” Чосър си представя Деня на Св. Валентин като повод за птиците да се съберат и да изберат своите партньори. Литературният историк Джак Б. Оруч посочва, че празникът не е имал романтични претенции „нито литературни, нито социални като обичаи, преди Чосър“. Като се има предвид хилядолетната разлика между Луперкалия и въображаемото птиче събрание, изглежда малко вероятно двете да са свързани.

heartМит 4: Купидон е въплъщение на сладост и романтика

Що се отнася до иконографията на Св. Валентин, никой не е по-популярен от Купидон - херувимът с розови бузи. В неокласическата визия на Питър Паул Рубенс, например, той пърха игриво около Венера. Подобно създание пудри бузите на женски кентавър във филма на Дисни от 1940 г. „Фантазия“.

Но той невинаги е бил пълничко малко дете с препаска около кръста. Купидон е римското въплъщение на гръцкия бог Ерос, който се появява за първи път в „Теогония“ на поета Хезиод. Този бог, „най-прекрасният от всички безсмъртни“, далеч не е очарователен. Ерос притежавал власт както над останалите богове, така и над смъртните, карайки телата на хората да „отслабват, овладявайки умовете им и подчинявайки волята им“. Класическите изображения на Ерос (например от керамика през 5 век пр. н. е.) представят млад мъж, който е едновременно красив и опасен. В римския мит за Купидон и Психея богът на любовта се определя от неговите съблазнителни сили - и репутацията му не е съвсем положителна: през 6-ти век архиепископ Исидор от Севиля нарича Купидон "демон на блудството".

През Ренесанса художниците започват да изобразяват по-млад Купидон, често с майка му Венера, макар и понякога все още в обезпокоително съблазнителни ситуации, като в „Алегория с Венера и Купидон“ от Бронзино. Художниците от Барока и Рококо прегръщат идеята за детето Купидон, като го комбинират с библейската фигура на херувима. Тези пухкави, крилати бебета са отговорни за провокирането на любовта, а не за участието в нея. С неговото похотливо минало, отдавна забравено, новият Купидон се превръща в любим герой на викторианските картички за Св. Валентин, което вероятно е причината, поради която днес си имаме такъв възхитително невинен сватовник.

heartМит 5: Св. Валентин носи нещастие за необвързаните хора

От сайта Marie Claire твърдят, че „всички знаем, че Св. Валентин е много неприятен, ако сте необвързани“, докато GQ предлага „ръководство за самоомразата“ на необвързаните мъже за празника. Но не е нужно да вземете списание, за да забележите абсурдното количество снизходително съжаление, насочено към самотните хора на този празник. Психологът Бела ДеПауло посочва, че начинът, по който говорим за Деня на влюбените, предполага, че тези, които са в двойка, „са по-щастливи хора – дори по-добри хора – от необвързаните“.

За щастие има множество изследвания върху живота на необвързаните хора и те показват, че да си сам е далеч от това да си самотен. Социологът Ерик Клиненберг открива, че почти всеки, който живее сам, го прави, защото така е решил, отбелязвайки, че едно от неговите „най-мощни открития е, че нищо не носи по-голяма самота от това да живееш с грешния човек“. Проучванията показват, че необвързаните хора са по-склонни да имат силни връзки с приятелите и съседите си, отколкото женените им приятели. Те също така изпитват повече личностно израстване от тези, които са женени.

Така че, ако вашите обвързани приятели не могат да спрат да ви хвърлят съжалителни погледи по това време на годината, просто им напомнете, че сключването на брак не променя дългосрочното ви щастие. 

7 идеи за романтична вечер у дома за Свети Валентин

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти