Серийната моногамия срещу брака: това ли е новото нормално в любовта?

Времената се менят, а заедно с тях и нормите в любовта. Не се съмняваме, че сте го забелязали. Представите на родителите ви за това какво означава щастлив любовен живот вероятно се различават от вашите, както вероятно представите на порасналите ви деца ще бъдат непонятни за вас. 

►Любов, но не за двама: какво значи да си "етично немоногамен"?

Семейният терапевт и автор на New York Times Катрин Удуърд Томас споделя пред Glamour своите разсъждения върху "новия брак", а именно т.нар. серийна моногамия. Ако се чудите какво е това, признаваме си, че и самите ние не се бяхме сблъсквали с този термин, но ви гарантираме, че когато разберете с какво се характеризира този подход в любовните взаимоотношения, ще осъзнаете, че това в действителност се очертава като съвременната норма в любовта ... и вероятно самите вие допринасяте за това.

Мъдрите съвети за секса и любовта от нашите баби

Според дефиницията, серийната моногамия описва поредица от моногамни (често дългосрочни) връзки. Хората, които поддържат този стил в любовните си взаимоотношения, се чувстват по-комфортно в ексклузивни, отдадени връзки, отколкото на случайни срещи или в брачен съюз. 

Защо се получава така и може ли да има негативни последствия? Споделяме с вас думите на специалиста Катрин Удуърд Томас по темата:

двойка
Снимка: iStock

"Чувала съм интимните желания на хиляди жени, които копнеят за любов. Силни жени. Умни жени. Успешни и психологически изтънчени жени. Като международно известен психотерапевт и експерт по връзките (да, този, който вдъхнови съзнателното разединяване на Гуинет), те идват при мен на тълпи – много от тях са дълбоко объркани защо дългосрочната любов, за която жадуват, продължава да им убягва.

Въпросите им са спешни.

*Защо ми е толкова по-трудно да намеря трайна любов, отколкото беше за майка ми? Защо сменям партньори толкова често, че семейството и приятелите ми дори не си правят труда да поискат номерата им или да им станат приятели във Facebook? И какво да правя с онази вечно неуловима история за „и заживели щастливо“, която ми липсва година след година, тъй като поредният обнадеждаващ романс остава встрани?* Хелън Фишър, доктор и известен антрополог по връзките, съобщава, че серийната моногамия, наместо съчетаването с един партньор за цял живот, сега е новата норма. Повечето от нас ще имат няколко значими връзки през живота си – не само една. Точно както е било норма в поколението на нашите майки повечето хора да се женят веднъж, сега е също толкова обичайно да не се събират за цял живот. С над 40 процента първи бракове, 60 процента втори бракове и 70 процента трети бракове, приключващи с развод, и дори по-голям брой съжителстващи двойки, които се разделят всеки ден, може да се наложи да преразгледаме целите на връзката, към които се стремим като култура.

двойка
Снимка: iStock

Повечето от нас са твърдо вярващи в щастливото завинаги. Всъщност проучванията показват, че 90 процента от нас един ден ще застанат пред олтара и ще се врекат в любов и отдаденост за цял живот на друг човек с намерението да спазят това обещание. Никой от нас никога не планира да се окаже от грешната страна на това упорито делене от 50 процента при развод. И все пак трудните ни за съпоставяне вярвания относно това, което тези съюзи трябва да предоставят, карат много от нас в крайна сметка да се отказват от връзките си.

Това какво искаме от нашите съюзи, защо го искаме и как го правим, за да го постигнем, никога не е било толкова променящо се, колкото през последните години. Според писателката на бестселъри и брачен експерт Стефани Кунц отношенията са се променили повече през последните 30 години, отколкото през 3,000-те години преди това. В основата на тези промени? Нарастващи очаквания. Никога не сме очаквали повече от нашите партньори, отколкото в момента.

►17-те тайни на двойките, които остават завинаги заедно

Още през 60-те години на миналия век изследователи задават на група състудентки въпроса: „Ако срещнете мъж, който отговаря на всичките ви критерии за партньор, но не го обичате, бихте ли се омъжили за него?“ Шокиращо, над 70 процента казали „да“, биха го направили. Сравнете това с по-скорошно проучване, направено в университета Rutgers, в което група от двадесет и няколко годишни били помолени да се съгласят със следното твърдение или да го отхвърлят: „Когато се ожените, искате вашият съпруг да бъде вашата сродна душа преди всичко.“ Деветдесет и четири процента се съгласили, потвърждавайки това, което повечето от нас вече знаят: ние не просто търсим някого; ние търсим Единствения. Това е красиво нещо, но е трудна задача - и статистиката доказва година след година, че просто може да е прекалено да очакваме да го намерим.

Просто казано, искаме много. Със сигурност повече, отколкото нашите майки или баби някога са смятали за възможно. Много от нас гледат на брака на родителите си с някакво скрито превъзходство, признавайки, че това, което може да е било достатъчно добро за мама, изобщо не е достатъчно добро за нас. Нещата, които бракът първоначално е трябвало да осигури, като социален статус и финансова сигурност, вече не са целта – това са неща, които сами си осигуряваме предварително. Що се отнася до брака, това поколение не търси нищо друго освен една супер връзка – прочувствен, секси и вдъхновен съюз, който може да ни помогне да реализираме пълния си потенциал в живота. Искаме дълбока връзка с най-добър приятел, емоционален и духовен довереник, интелектуален двойник, който разбира вътрешните ни шеги, равен ни е финансово и ни обича със страст, съперничеща на тази на Ромео.

двойка
Снимка: iStock

Тези очаквания не са лоши. Всъщност има много страхотни неща в тях. Те движат развитието ни като хора, повишават желанието ни да работим върху себе си и увеличават капацитета ни за работа в екип, сътрудничество и съдействие. Никога преди не сме били толкова склонни да се облегнем и да продължим собствената си еволюция в служба на това да бъдем жените, които искаме да бъдем, за да привлечем и поддържаме връзката, която желаем да имаме. Никога преди не сме се интересували толкова от това как да поправим сътресенията, които са нормална част от връзката, или как да обичаме истински друго човешко същество извън нашите собствени егоистични програми. Плюс това, никога досега не сме били толкова склонни да се научим как да се освобождаваме от връзки, които вече не са подходящи за нас, по начини, които ще ни оставят чисти и свободни да продължим напред със смелост, оптимизъм и надежда в сърцата си.

Независимо дали открием тази голяма любов или поредица от големи любови, или в крайна сметка съзнателно се разделим, фактът, че ние като жени сме вдъхновени да осъзнаем по-високите възможности, които притежаваме, за да живеем истински себеизразени животи, е много добро нещо."

Петте зодии, за които е по-вероятно да останат в дълготрайна връзка

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти