Любов, но не за двама: какво значи да си "етично немоногамен"?

Ако сте чували термина „етична немоногамия“ и сте объркани или любопитни, сте попаднали на правилното място. В етично немоногамните връзки всички партньори са наясно с динамиката на отворената връзка и напълно се съгласяват техният партньор (или партньори) да бъдат романтично и/или сексуално активни извън връзката.

От сайта purewow.com разговарят за този феномен с Джиджи Енгъл, психотерапевт по секс, връзки и интимност.

полиамория
Снимка: iStock

Честната комуникация е от съществено значение за функциониращата връзка от типа на етичната немоногамия. Хората, участващи в такива, съзнателно решават кое работи най-добре за тях и техните взаимоотношения. Те не се съобразяват обществените норми за интимност. Тук не съществува концепцията за измама и изневяра, защото всички участващи са наясно с отвореното споразумение.

Подобни връзки не са лесни и експерти обясняват, че изискват дълбока отдаденост и отлична комуникация. На първо място е важно да има диалог с партньора относно това дали иска или не да влезе в такива отношения.

Какво означава да си етично немоногамен?
Това просто означава, че вие и вашият партньор не сте моногамни, но етичният елемент е свързан с факта, че всички страни са наясно с това. По този начин вие и вашите партньори може да правите секс и да имате романтични отношения с множество хора, обяснява Джиджи Енгъл.

Защо хората избират този стил на обвързаност и кои са видовете немоногамия, разберете в галерията:

Кои са видовете немоногамия и защо хората ги избират?

Етичната моногамия се нарича още консенсуална немоногамия. Това е общ термин, който може да обхване разнообразие от различни "отворени" стилове на връзки, сред които тройки, ходене на секс партита, суинг, полиамория и други.

Каква е разликата между полиаморията и немоногамията?
Полиаморията се отнася до наличието на множество интимни и романтични партньорства. Немоногамията е по-широк термин, който може да включва не само романтични партньорства, но и сексуални“, обяснява казва Енгъл. „Полиаморията е по-специфична практика под общото название „немоногамия“.“

Вероятно вече си мислите, че при етичната немоногамия всичко се върти около секса, но всъщност става въпрос само за 10% секс и 90% общуване, пояснява още Енгъл. Комуникацията е огромна част от тази динамика и партньорите трябва да са готови да бъдат гъвкави и да водят непрекъснати разговори, за да гарантират, че всички са наясно със ситуацията. Важно е също да има ясно поставени граници и лично пространство за всеки.

Всичко това може да ви се струва твърде странно и дори абсурдно, но определено не е табу сред голяма част от съвременното общество. Според Journal of Sex & Marital Therapy една пета от населението на Съединените щати (21,9%) е участвалo във форма на немоногамия в някакъв момент от живота си.

полиамория
Снимка: iStock

Ако не сте в такъв тип връзка, вижте в нашата галерия как да разпознаете различните видове изневяра, или разберете всичко за микроизневярата във видеото от "На кафе" горе.

7-те вида изневяра и как да ги разпознаете

 

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти