Какво ни пречи да бъдем щастливи?

Наталия Кобилкина
Снимка: Личен архив

Наталия Кобилкина

Съществува един мит, който е много силен, но никой не разбира, че това е мит.

Хората казват: "Аз искам да бъда щастлив, но просто обстоятелствата не ми го позволяват". Това не е истина. Хората не искат да бъдат щастливи.

Работейки със стотици хора всеки ден, аз наблюдавам как те упорито искат да страдат и правят всичко възможно, за да се чувстват зле. И ако започнат да се чувстват добре, те не могат да издържат дълго и много скоро пак се връщат на ниво страдание, с което са свикнали.

Какво ни пречи да бъдем щастливи?

Отговорът е: вътрешна непоносимост към щастието. Много рядко едно дете израства в семейство, където всичко е било наред. Таткото е обичал майката и винаги е бил мил и грижовен с нея, а майката е обичала бащата и е умеела да му се възхищава и да му бъде благодарна.

Много рядко на едно дете са му казвали: "Бъди щастливо! Ти си роден, за да се наслаждаваш и да даваш, но и да получаваш любов". Много рядко са ни казвали: "Има пари навсякъде, ти винаги ще живееш в изобилие". По-скоро ни казваха: "Стой мирно, не пречи, не искай, бъди скромен, парите идват с голям труд в живота" и т.н. Затова ние не сме свикнали да изпитваме щастие.

Имаме навик да страдаме, да живеем трудно, да чакаме, че един ден нещо ще се промени, и когато Вселената ни дава шанс (а тя винаги дава), ние го пропускаме и не го използваме.

Как да променим това и да бъдем щастливи?

Чрез скала от 0 до 10 определете на какво ниво на щастие се намирате в момента. 0 - пълно нещастие, 5 - горе-долу, 10 - супер щастливи. За да промените тези неща, трябва да умеете да диагностицирате къде се намирате в момента.

• В две колони напишете действията и нещата, които ви правят щастливи и такива, които съответно ви карат да сте разстроени и да се чувствате безпомощни, нещастни, изоставени. Например, ако лягате рано и ходите на фитнес, се чувствате по-щастливи. Ако се храните обилно с шоколад и пълнеете, се чувстваш много нещастни. Едно по едно. Внимание, само по едно на месец! Така постепенно ще махате нещата от живота си, които ви правят нещастни и ще увеличавате тези, които ви карат да се чувствате щастливи.

• Напишете списък с хора, с които общувате в момента. Колко от тях са реално щастливи? Ако не са - спрете да комуникирате с тях или поне сменете темите на общуване.

• Постепенно разширявайте зоната си на щастие. Когато усещате, че се чувствате добре  вътрешно, си кажете: "Сега ми е добре, а утре ще бъде още по-добре!" Много хора се страхуват, че ако сега всичко им е хубаво, утре ще бъде много зле. Това не е истина.

• Изтрийте от речника си словосъчетанието: "Да, но!" Няма: "Да, но!" Има: "Да бъде!"

• Забелязвайте само хубавите неща, които ви се случват и постоянно ги  увеличавайте в живота си.

• Спрете да гледате и да четете новини, в които постоянно се говори как всичко е ужасно и много рядко има хубави вести. Гледайте само приятни и позитивно зареждащи филми.

• Махнете всичко черно от гардероба си! Носете само ярки и наситени цветове. Не бихте облекли своето малко дете в черно, нали? Защо тогава обличате себе си така? Нищо черно!

• Позитивни убеждения. Мозъкът трябва да поема нови програми и това се случва чрез убеждения. Повтаряйте си поне 100 пъти на ден: "Аз съм щастлив и ставам все по-щастлив всеки ден. Аз заслужавам щастие. Всичко е възможно. Чудесата идват в живота ми."

• Научете се да се надсмивате над себе си. Ако не умеете да гледате себе си с чувство за хумор, много трудно ще привличате радост в живота ви. Ако не разбирате за какво става въпрос, гледайте филма "Дневникът на Бриджит Джоунс". Тя показва това много добре.

• Обичайте! Обичайте себе си, обичайте другите, обичайте този свят!

Като правите тези неща, щастието ще започне да се появява все повече и повече в живота ви!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти