Боли ни повече

Гърбът е една от най-уязвимите зони спрямо болката
Снимка: Getty/Guliver

Вече още по-масово мъже и жени на средна възраст страдат от различни хронични болки, се казва в скорошно американско проучване.

Новите данни показват, че 31% от жителите на САЩ имат постоянни болежки в областта на врата и гърба, 26% се оплакват от неразположения в краката и коленете, а други 18% се мъчат с хронични болки в останалите части на тялото.

47% от запитаните споделят, че при тях хроничните страдания са поне в две телесни зони, а 7% пък живеят с три различни по вид постоянни физически болки.

При хората след 50-годишна възраст най-честите хронични неразположения са в областта на врата и гръбначния стълб, следвани от болезнените крака и колене.

В експеримента са участвали над 350 хиляди души, чието здравословно състояние е било проследено през последната една година.

Оказва се, че хроничните болки като цяло са се увеличили двойно във възрастовия диапазон от 18 до 59 години, докато след навършване на 60 години този тип болки спират да нарастват.

Доходите също оказват влияние, като американците с годишно възнаграждение под 36 хиляди долара по-често се оплакват от хронични болки в сравнение с тези, печелещи около 90 хиляди долара годишно. Съвсем логично това се дължи на факта, че по-заможните мъже и жени могат да си позволят по-добра здравна осигуровка и качествено лечение.

В заключение щатските учени допълват, че наднорменото тегло играе сериозна роля за появата на хроничните болки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти