Дойде време за протести... Някакво събуждане...

Калин Вельов
Снимка: Красена Ангелова

Калин Вельов

Сякаш бяхме заспали дълбок сън и някой ни разтърси... или не! Може би по-точното определение ще е... почна да става все по-студено в бърлогата ни и накрая се наложи да се размърдаме и да направим нещо. Но нека си признаем – много отдавна крадците се развилняха из наща махала, но ние се правехме, че не ги забелязваме! Кога за последно бяхме масово на улиците?! И искате да ми кажете че от края на 90-те насам всичко си е наред? Това е историята с щрауса... Главата в земята и нямам проблеми. Само дето щраусът е австралийско пернато и най-вероятно оттам идва изразът. А перифразиран за балканския регион ще звучи ето така: Съседите ги окрадоха, ама аз щом съм си добре - значи не съм видял нищо!

И така го откарахме години наред... Гледахме ги как крадоха... и нищо не казвахме... Все едно не виждахме. То не бяха гори, не бяха енергия и централи, не бяха земи... Чудеса се откраднаха и с тях чудеса се построиха... А какви чудеса са се купили извън граница, може само да си представяме! Но нас това не ни засягаше! Бяхме слепи и глухи... Не всички, разбира се. Имаше някои смели журналисти, които биеха камбаната и често се налагаше да сменят вестника, предаването и телевизията... обикновено от рейтингова към по-глуха медия... че който много си вре носа има опасност да развали някоя и друга схема...

И политици дето надигаха глас имаше. Ма кой ли ги чува пък тях... "Искат кокала да вземат явно"... А пък с времето се успокоиха управниците делавераджии – то квото и да се каже и разкрие – никакви последствия! Тая робска рая с балканска психика много кротка, бе!? Квото и да измислим, колкото и нагли да сме, все минава, си казваха те!

Нямаше как да няма последствия. Дупе да му е яко на тоя дето ще се падне да е на трона като стигнем дъното. Щото през годините такава засилка ни дадоха надолу, че няма смяна на посоката... Май само Супермен и Батман успяват да противодействат на гравитацията преди удар в земята. Но нашият Супермен е човек, душа носи и по земята ходи... че и балкански люде се нагърби да управлява. И световната криза се появи баш тогава. Непосилна задача... Явно и в Америка на Уолстрийт са го оплескали... за да съвпаднат така световната криза с нащо дъно дето стигнахме.

Така или иначе стана студено у дома и се наложи да излезнем на улицата. Свършиха земите за крадене, свършиха горите за прибиране, а и купувачите на апартаменти изчезнаха в дън земя... И дойде време да си взимаме процентите от енергията на вътрешния пазар. Щото са си опекли работата много добре тези палавници! – То е като да си осигуриш пенсия. Докато си на власт, си бачкаш за хубави пари (по техните аршини това са милиарди), а пък като си в сянка си събирай комисионните (милионите) от какво ли не, което "какво ли не" си подсигурил със законови договори, които си гласувал, когато му е било времето!

Ми хората мислят напред, бе!!! А ние мишоците, докато те коваха стоманата, си трайкахме, щото нас не ни засягаше (по това време). Кво ми пука на мен, че от оня ден еди кой си е в борда на директорите на еди кое си предприятие, което пък еди кой си от еди коя си партия го купил с пари от баща си, който пък бил на времето еди кой си в еди коя си партия...

Е, да, ама се оказа накрая, че май ни засяга това! Защото сега колкото кажат, толкова ще плащаме, и колкото и правителства да съборим е късно. Хората са мислили "далновидно" преди много време и са си опекли нещата добре! Те знаят също толкова добре и българската народопсихология и могат да я манипулират успешно, което са доказали през годините!

Идват избори... дай да натиснем с машата тук и тук... Имаме си лостовете на важните места. Знаем кое е болното място на Пенчо и Къна... Знаем и колко му е акълът. Ще го изкараме на улицата... после той сам ще се прибере. Ще му мине за някой и друг ден. Зимата и тя ще мине, на море ще отиде да чете жълти списания на плажа – кой бандит излязъл от затвора и коя манекенка набил... А от капанчето с мазна цаца чалгийката ще му свири... и ще е доволен, че на изборите пак е сменил управниците и другата зима няма да му е студено! Хак да им е на тия политици!

Пишете на Калин Вельов на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти