Каква е идеалната фигура

Каква е идеалната фигура
Снимка: Thinkstock

Оценката на тялото на хората като пълно или слабо остава различна по пол и страна, показва публикувано в сряда международно проучване, проведено в 13 държави на 4 континента.

В този свят, който е обсебен от външния си вид, "разликата между желаното и истинското тяло е голяма в много страни". Това установява изследването, направено сред 20 хил. души.

Очертават се четири типа профили (условно южнокорейски, уругвайски, ирландски и френски), пишат авторите в списание Population & Sociétés (Население и общества) на Националния институт за демографски изследвания във Франция.

В Южна Корея, средната пълнота на жителите отговаря на идеала, който преобладава в голяма степен (81 % при жените и 80 % при мъжете ), казва пред АФП социологът Тибо дьо Сен Пол (Thibaut de Saint Pol), съавтор на изследването.

Натискът към по-тънка талия е изключително силен, но еднакъв при мъже и жени.

В Ирландия откриваме еднакви мъжки и женски идеал, но в полза на пълнотата (56% като идеал за мъжа и 54% като идеал за жена) .

В Уругвай едрото тяло е ценено за жените (52%), а слабото - за мъжете (62%).

Обратно е във Франция, където образът на едрия мъж е относително консенсусен (62 %), а тънката талия е ценена повече при жените ( 52%).

България е поставена до страни като Словакия, Израел и Филипините, където (също като във Франция) има тенденция да се цени повече слабата фигура на жените, отколкото при мъжете.

В Ирландия, Нова Зеландия (както и във Франция), има съвпадение между мъжкия идеал - по-скоро към по-едрото тяло от една страна, и реалната средна повишена пълнота при мъжете от друга.

В Австрия, Уругвай, Мексико ценят обратно - слабите мъже, докато действителното положение е, че те са доста по-пълни.

Докато в Русия действителната пълнота на жените е средно по-малка от тази на мъжете, според наличните данни.

Италианците и французите са най-слабите в Европа, пише АФП. Но Франция, след Южна Корея, е страната, в която желанието да се отслабне е най-често при жените: шест от всеки десет посочват, че искат да намалят теглото си.

И като корейките, те са на диета, добавя социологът.

"Как изглежда нашето тяло трябва да се вземе под внимание, когато се говори за обществено здраве.

Но понякога говорим за "диета за здраве", въпреки че е само въпрос на външен вид", казва той като се опитва да ни предпази от вменяването на вина у тези, чието тяло не се вмества в действащите канони. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти