Как да „настроиш“ сексуалния ти живот (и сърцето ти) спрямо менструалния ти цикъл

жена секс интимно връзка
Снимка: Pexels

Да се интeресуваме и да събираме колкото се може повече информация за менструалния ни цикъл е част от пътуването ни към самите себе си, към осмислянето и помирението със собственото ни тяло, за да сме щастливи и да живеем пълноценно. Защото винаги има какво още да научим и никога не е твърде късно да започнем да водим тези разговори. 

Като за начало, ако имате менструален цикъл, то хормоните ви са различни всеки ден. Тази промяна в тялото влияе на настроенията ви, на енергията ви, на либидото ви, на храната, която ви кара да се чувствате най-добре.  

Още от малки сякаш растем с мисълта, че менструацията е нещо отблъскващо и срамно, че е симптомите ѝ са нещо, на което не трябва да обръщаме внимание, за което трябва да избягваме да говорим – нещо, което няма значение. Време е да сложим край на този начин на мислене, защото с него само си вредим. 

Смехотворни митове за менструацията през вековете

В тази статия няма да говорим за физическите симптоми и вътрешните промени в тялото по време на менструация, а ще се съсредоточим върху начина, по който тези симптоми влияят на личния ни живот. 

Накратко, всяко тяло е различно, но най-общо можем да разделим женския менструален цикъл на 4 етапа (с уговорката, че първите два се припокриват)

Менструация;

По време на менструалното кръвотечение тялото се справя само и няма нужда от нашата помощ. Това е период на интензивно вътрешно пречистване, когато ние имаме по-голяма нужда да се вгледаме в себе си, да забавим темпото и да се изолираме от света. Напълно нормално е да искате да си дадете почивка от излизането с приятелки и да не поставяте партньора си на първо място.

Не се притеснявайте, не сте „счупени“, нямате проблем с либидото и не трябва да се съмнявате в чувствата си, това е просто фаза, която ще отмине. 

По това време интуицията ви е изострена, затова се вслушайте внимателно във вътрешния си глас и се оглеждайте за предупредителни знаци. И нещо много важно: колкото повече внимание си обърнете, колкото по-добре се погрижите за себе си и колкото повече си починете, толкова по-позитивни и заредени ще бъдете през фоликуларната фаза. 

Фоликуларна фаза – от първия ден на менструацията до овулацията, продължава около 2 седмици;

След края на менструацията най-после усещаме, че идваме на себе си и възвръщаме силата си. Сега е най-подходящият момент да се впуснете в нови начинания, да излезете от зоната си на комфорт, да сте смели, спонтанни и дори малко неразумни. 

Погрижете се за разнообразието във връзката си, проявете инициатива и направете нещо мило и нестандартно за любимия си човек. Ако решите да се позабавлявате под завивките, непременно използвайте лубрикант, защото тялото ви все още е в „сух“ период на възстановяване след края на менструацията.

Смехотворни митове за менструацията през вековете: Част 2

Овулаторна фаза (овулация);

Чувствате се заредени с енергия, продуктивни, желани, способни да покорите целия свят. Тялото ви подсказва, че е време да се позабавлявате, затова го послушайте и се наслаждавайте! Каквото и да решите да правите, само не оставайте вкъщи твърде дълго (освен ако не го искате, разбира се), защото ще се почувствате самотни и непродуктивни.

Излизайте, канете гости, създавайте контакти. Възможно е да сте по-палави от обикновено и да танцувате около границата на доброто поведение. Любопитен факт: заради високите нива на естроген в този период сте особено привлечени от класически алфа мъжкари с високи нива на тестостерон. 

Лутеална фаза – от края на овулацията до първия ден от менструацията, може да продължи между 11 и 17 дни;

В началото все още усещате позитивите от овулаторната фаза, но след първата седмица може да усетите емоционални промени. Те не идват рязко, а по-скоро като плавна вълна, която постепенно ви обгръща. Затова, ако усетите, че имате нужда от почивка – починете си, ако не сте в настроение за излизане – останете си вкъщи. Не се опитвайте да се справите с всичко едновременно.

По това време може да усетите дискомфорта от предменструалните синдроми, но добрата новина е, че заедно с тях се завръща и интуицията ви – ако има нещо, което по един или друг начин сте пропуснали да забележите, сега то ще ви „избоде очите“. Причината е спадът на естрогена, който обикновено ни прави по-търпеливи и по-склонни да прощаваме и да си „затваряме очите“, когато се сблъскаме с нещо, което не ни харесва. 

Що се отнася до сексуалния ви живот, имате нужда от повече любовна предигра и физическа близост извън самия полов акт в сравнение с овулаторния период, в който „палите бързо“.

И като за финал, ироничният извод е, че много пъти сме асоциирали прекалената чувствителност и избухливост на жените „в онова време от месеца“ с предменструалните симптоми, но истината е, че това не е в резултат на хормонален дислабанс, а вътрешният глас на нашата женска същност, която се пробужда, за да ни подскаже, че нещо в живота ни не е наред.

Каква е твоята магическа сила?

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти