Създадено за RESCUE®

Психологическите последствия от COVID-19– как да си помогнем

Психологическите последствия от COVID-19– как да си помогнем
Снимка: iStock/Getty Images

Измина вече една година, откакто живеем в „новата реалност“. Искаме или не, тя стана част от нашия живот и нямаше как това да не ни се отрази.

Изолацията, боледуването, сблъсъкът със страха от разболяване, откъсването от ежедневието – всичко това предизвика силни емоции както у възрастните, така и у децата.

Тези, които преминаха през болнично лечение на COVID-19, понесоха върху плещите си не само физическите симптоми и последици от боледуването, но и психологическите промени – леност, апатия, депресия.

Като цяло хората определят няколко основни причинители на стрес:

Непрекъснатите промени, налагани заради пандемията, и идващата с това несигурност за утрешния ден. При толкова често сменящи се заповеди, е трудно човек да планира дните си и често се изпада в невъзможност  да определиш какво ще правиш дори на следващия ден.

Икономическа несигурност – затварянето на цели сектори от икономиката с цел ограничаване на заразата оставиха много хора без работа, а още повече са в ежедневна несигурност за работните си места.

Социална изолация и самота – когато се озове човек в карантина, без значение дали има симптоми или не, няма как самотата и липсата на контакти да не се отрази на психиката му. Престоят в болницата още повече засилва чувството на обреченост и безизходица.

В името на по-доброто ни бъдеще обаче, всички ние е добре да положим сериозни грижи не само за физическото си, но и за психическото си оцеляване по време на тази пандемия.

Има много съвети, които биха могли да ви помогнат в овладяването на паниката, страха, притеснението, гнева, невъзможността за концентрация и останалите психологически симптоми.

Починете си от COVID

Не слушайте, не четете и не гледайте непрекъснато новини, свързани с тази тема. Достатъчно е веднъж дневно или на няколко дни да се информирате. Съзнателно се опитвайте да водите разговори, които не са свързани с болести и болници. Това не е неглижиране на проблема, а необходима грижа за психическото здраве.

Грижете се добре за здравето си като се храните здравословно и с полезни храни

a
Снимка: iStock/Getty Images

Сега е моментът да обърнете внимание на храненето си и да придобиете нови, полезни навици. Ако все още пушите, постарайте се да махнете този вреден навик от живота си. Това ще е едно наистина добро решение за здравето ви.

Разхождайте се на открито, на чист въздух

a
Снимка: iStock/Getty Images

Не забравяйте, че изолацията е наложителна между хората, а не между човека и външния свят изобщо. Стремете се всеки ден да правите едночасова разходка навън с енергично темпо.

Потърсете подкрепа

Понякога човек не може да се справи сам с връхлитащите го страхове и паника. В тези случаи може да получите подкрепа от Рескю капките на д-р Бах за живот без паника и страх.

Всички форми на Рескю – капки, спрей, пастили – съдържат пет цветни есенции, които адресират пет често срещани негативни модела на поведение, появяващи се в отговор на стресиращи ситуации:

Нервно свръхнапрежение, предизвикващо паническа реакция

Преувеличен импулс за действие – неефективни, объркани реакции в стремежа по-бързо да се излезе от критичната ситуация

Страх от загуба на самоконтрол – силен страх, предизвикващ агресия

Импулс да бъде отречена реалността

Рефлекс на вцепеняване – шокова реакция

Rescue продуктите са подходящи за всеки, не предизвикват привикване и са създадени, за да ви помогнат да се справите с непосредствени стресови реакции (силно вълнение, страх, паническа атака, тревожност). Рескю не замества медицинското лечение, когато такова е нужно, но може да бъде ценен помощник за омекотяване на кризисните емоции.

Съдържание предоставено от Vedra International :

Приятел в нужда се познава

a
Снимка: Vedra International

Използвайте всички възможни средства за комуникация,за да поддържате връзка с приятелите си. Спокойно можете да правите и съвместни разходки в парка с един или двама близки хора.

Спазвайте мерките и не забравяйте, че лятото ще дойде

a
Снимка: iStock/Getty Images

Общуването от разстояние, редовното миене на ръцете и носенето на маска са сред доказаните методи за ограничаване на разпространението на заболявания. А лятото е точно зад ъгъла, просто трябва да издържим още малко.

Попълни сега анкетата „Емоции по време на пандемия“ организирана от Vedra International и участвай в тяхната томбола! Всички лични данни, събрани чрез анкетата, се обработват само и единствено от Vedra International.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти