Създадено за RESCUE®

Най-доброто безплатно лекарство: добрият сън

Най-доброто безплатно лекарство: добрият сън
Снимка: iStock/Getty Images

Тялото ни е съвършена и саморегулираща се система, която „работи“ с няколко прости съставки – храна, движение и сън.

Съвременният ни начин на живот обаче много усложни и обърка тази проста и работеща система. Електричеството и интернетът превърнаха нощите в дни, а сънят трудно си проправя път през всички итересни занимания, които владеят ума ни.

А той, умът, лесно се впечатлява не само от интересните забавения, но и от проблемите, напрежението, несигурността и потокът от новини от всички краища на света.

Накратко казано – ние изгубихме добрия си сън. Изгубихме също и възможността за движение и здравословното хранене, затова не е никак чудно, че изгубихме и здравето си.

И ако за храненето и движението се говори относително редовно, повечето от нас тренират и се хранят балансирано, то сънят все още е силно подценявано занимание. Или пък непостижимо такова, ако страдате от проблеми със заспиването.

За да се върнете към здравословното количество сън, което ще ви гарантира по-добро настроение, по-добро здраве и по-добро качество на живот, вижте какво може да причини проблеми със съня и какви са решенията за това:

Нямате режим

Лягането и ставането по едно и също време е много важно за поддържането на здравословни „сънни“ навици. Всеки човек има свой вътрешен биологичен часовник, който му подсказва кога е време да си легне. Вслушвайте се в сигналите, които тялото ви дава, и се пъхвайте в леглото без значение дали филмът е свършил. Винаги можете да догледате предаването, но невинаги можете да си „доспите“ на другия ден.

сън
Снимка: iStock/Getty Images

Прекалявате с кафето, алкохола и стимулиращите напитки

Изкуствените стимуланти като кофеин и алкохол вредят сериозно на съня. Дори алкохолът, за който се смята, че приспива, всъщност има обратното влияние. Алкохолният сън е неспокоен, накъсан и нездрав. Същото се отнася и за случаите, в които сте прекалили с кафето – тялото ви вече е изморено и иска сън, а мозъкът сякаш е в трескаво очакване.

Откажете се от следобедното или вечерното кафе, както и от алкохола точно преди лягане. Чаша вино по време на вечеря, два часа преди сън, е достатъчна.

Изнервени сте

Психическото състояние на човека е пряко свързано с възможността да заспива бързо и да спи дълбоко и продължително. В ситуацията, в която се намираме днес – пандемия, несигурност и висока обща тревожност, не е никаква изненада, че всички ние имаме проблеми със съня.

Опитайте се да си създадете нови мисловни навици – да се фокусирате върху положителните неща, да не „циклите“ върху един и същи проблем дълго време в ума си и да медитирате – все полезни и съхраняващи ума и съня навици.

а
Снимка:

Rescue® капките на д-р Бах  - подходящ избор за ситуации, в които изпитвате силни състояния на афект или не можете да обуздаете мислите и емоциите си. С уникалните си свойства капките на д-р Бах могат да благоприятстват нормализирането на емоционалното състояние и  да допринесат за трезво приемане на трудностите , с които се сблъсквате през деня, когато „главата ви пуши“, и да се отпуснете и наспите добре през нощта. Могат да се приемат както от бременни, така и от бебета в зависимост от различните им форми - капки, спрей и пастили и не водят до пристрастяване. Продуктите от специалната нощна серия Rescue Night с добавената моноесенция от бял див кестен могат да повлияят върху качеството на съня и да успокоят мислите ви, за едно по- свежо утро.

Спалнята не е място за сън

Огледайте спалнята си. Превърнали ли сте я в склад или гардеробна? Шумно ли е? Достатъчно тъмнили са завесите и приятно хладно ли е? Тялото спи добре на тихо, тъмно и хладно. И без никой да го рита или да му хърка. Използвайте тапи за уши или спете в друга стая, ако това ще гарантира спокойния ви сън. Няма по-важно от него в дните и нощите, когато здравето ни е най-големият приоритет.

Попълни сега анкетата Емоции по време на пандемия“ организирана от Vedra International и участвай в тяхната томбола! Всички лични данни, събрани чрез анкетата, се обработват само и единствено от Vedra International.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти