Тайната на „момчешката“ чанта Chanel: едно обяснение в любов към Коко Шанел

Емблематичната малка чанта на Шанел отдавна е любима на знаменитостите, а нейни реплики могат да се намерят буквално навсякъде по света.

Гениалността на чантата Шанел може да бъде открита в нейната многофункционалност – тя е перфектният аксесоар, независимо дали ще го съчетаете с дънки или официална рокля. Затова и вече повече от половин век тази чанта е господар не само на нашите гардероби, но и културното ни съзнание.

И дори да ви се струва, че познавате много добре тази чанта, ще се изненадате да разберете, че има два различни вида от нея.

Единият е създаден от самата Коко Шанел, а другият е своеобразно обяснение в любов към нея.

Коко Шанел представя първата чанта през 1955 г. С това тя за пореден път се изявява като новатор, налагайки чанта за носене през рамо със златна верижка.

Идеята зад дизайна е, че дръжката позволява ръцете на дамите да са свободни, за да правят други неща, вместо да държат дамската си чанта.

шанел чанта
Снимка: iStock

Днес този модел чанта се нарича Classic Flap („Класически капак“). И ако ви се струва, че тя е твърде луксозна или сериозна за вашето ежедневие, то по-късно е създадена нейната по-ежедневна, модерна алтернатива.

През 2011 г. тогавашният творчески директор на „Шанел“, Карл Лагерфелд, представя чантичка, чието оригинално име е „Boy Chanel bag“ (от английски „Момчешка чанта Шанел“).

Предназначен за есенно-зимната колекция на френската модна къща преди 12 години, аксесоарът е създаван отново и отново в различни размери и вариации сезон след сезон. Докато не се превръща в една от емблемите на бранда, също както своя оригинален предшественик.

Карл Лагерфелд
Снимка: Getty, iStock

Именно личността на Габриел (Коко) Шанел вдъхновява Лагерфелд за името на новата Boy Chanel. Дизайнерката е била известна с това, че носела преметнати през рамото си специални джобове за патрони, които се ползвали за лов. Това било едно от многото типично мъжки неща, които Коко обичала да прави.

Като почит към революционния дух на Шанел, която е разбивала стереотипите още в края на 19-и и началото на 20-и век, Лагерфелд създава дамската чанта, наречена „момчешка“.

Дизайнът на чантата запазва елегантните линии, както и дръжка от масивна, груба верижка, създадени от Шанел, като Лагерфелд прави капакът по-голям и добавя груба квадратна закопчалка, украсена с характерното лого на Шанел. По същество това е мъжествен, по-остър поглед върху класическата чанта Chanel.

Карл Лагерфелд
Снимка: Getty, iStock

Оказва се, че има още една причина за името на „момчешката“ чанта Шанел и тя се крие в любовния живот на Коко.

Артър Кейпъл е играч на поло от богато семейство, който помага на Шанел да създаде магазина си в Париж. Смята се, че Кейпъл е единствената истинска любов на Шанел, както и нейна муза. Именно той е този, който я насърчава да започне собствен бизнес, а животът ѝ с него вдъхновява ранните ѝ дизайни от 1910-те години.

Двамата така и не се женят, а когато той се венчае за британска аристократка, страстната им любов изглежда е обречена. Аферата им обаче продължава по време на брака на Кейпъл.

През 1919 г. той загива в автомобилна катастрофа и нещо у Коко сякаш умира. След това тя започва да гледа на мъжете по-скоро като на средство за постигане на целите си. А прякорът, с който Кейпъл бил известен и наричан от всички, бил Бой (Boy, “Момчето”).



С пускането на чантата през 2011 г. Лагерфелд разкрива, че е бил вдъхновен от „момчешкото отношение“ към живота на Коко Шанел, което той смята за „самия дух“ на луксозната марка. „Тя е научила това от Бой Кейпъл, голямата любов на живота ѝ, което между другото обяснява защо новата чанта се нарича Boy Chanel“, добавя още Лагерфелд.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти