От приюта до подиума - невероятният живот на Коко Шанел

Иконата на много поколения е родена на 19 август през далечната 1883-та година, дори неподозираща за световният култ, който ще предизвика по-ксъно през годините. 

Всъщност култът към Коко Шанел никак не е случаен. Това е жената, която слага край на убийствените кринолини, задушаващите корсети, натруфените фусти и тежки рокли.

Коко разчупва смело стереотипите, разбива клишетата и налага един истински модерен и новаторски гардероб на жените. Тя показва, че жената нито има нужда от дългите букли, нито пък от роклите тип „торта“, за да бъде по-харесвана и красива. Всичко, което ѝ трябва, е малко повече смелост да изразява себе си и да отстоява позициите си. А нищо не помага така добре, както добрият стил и хубавите обувки.

Силни цитати за всяка стилна жена, която цени себе си и обича живота - от Коко Шанел

Предлагаме ви кратка биография на великата Шанел, която може да ви е интересна, а и да ви помогне да си я представите по-добре като реален човек.

Габриел Боньор Шанел се ражда в приют за бедни на 19 август 1883 г. (зодия Лъв). Има две сестри и трима братя. Родителите ѝ живеят в крайна бедност. Майка ѝ умира, когато Коко е на 12 години, малко след това баща им ги изоставя. Децата са настанени в дом за съраци в католически метох. Именно там Коко се научава да шие.

Когато навършва пълнолетие, напуска манастира и постъпва като шивачка в местен цех. Не ѝ позволяват да шие самостоятелно рокли по свой дизайн, защото не е професионална шивачка.

коко шанел
Снимка: Getty

В този период от живота си Шанел се запознава с изключително богатия Етиен Балсан. Освен към пари, той има вкус и за жени и удоволствия. Благодарение на него Коко забравя за мизерията, вкусва от живота на богатите и навлиза в хайлафа на тогавашното време.

Свикнала да не стои без работа и да създава нещо, тя започва да прави шапки за своите нови богати приятелки. Така се разкрива новаторския ѝ вкус и дамите бързо се влюбват в нестандартните шапки, които Коко създава. Хитрата Коко бързо се усеща, че има шанс да бъде независима, напуска имението на Балсан, нанася се в апартамент в Париж и стартира постепенно бизнеса си.

коко шанел
Снимка: Getty

Коко е известна не само с изгарящото си желание да бъде независима и господар на собствената си съдба, но и с това, че никога не е правила предварителни кройки на дрехите си. Тя обичала да работи директно върху манекена (по онова време истински жени), да реже плат и да забожда с карфици, да шие на колене пред модела с конец в уста.

За Шанел няма правила и норми. Тя използва наричани за „мъжки“ платове, както и тъкани като жарсе, за които се е смятало, че са само за бедни хора. Веднъж без да иска изгаря къдриците си, което налага да се подстриже късо. В ерата на култа към дългите гъсти коси, това е било равно на скандал, но Коко смело и гордо носи късата си прическа, като постепенно тази мода се налага и сред други жени.

Любимите плажове на Шанел

Икономическата обстановка след Първата световна и наближаваща Втора благоприятства за бързото налагане на дрехите на Шанел. Жените нямат възможност да си шият тежките рокли с толкова много плат и дантела по тях, а от друга страна и не искат – новите модели им дават много повече възможност за свободни действия и движение.

Коко смело налага късите поли, тънките ризи, нанизите с перли, дългите цигарета и красивото сако. Именно това сако – с тежки златни копчета и прави линии, се превръща в запазената марка на Шанел.

коко шанел
Снимка: Getty

Шанел обича да се обгражда от хора, за които знае, че ще ѝ бъдат полезни. Твърди се, че тя е имала връзка с композитора Игор Стравински, като дори тайно го е финансирала с пари, за да поставя произведенията си.

По-интересно е обаче, че колкото и да се харесват дрехите на мадмоазел, тя не може да спечели истински уважението на аристократите и място сред тях. Те не могат да преглътна буржоазническото си разбиране, че тя е просто шивачка с избодени и загрубели от работа ръце. Не се занимава с изкуство като музика или рисуване, а шие, за да се изхрани.

Това обаче не притеснява Коко. Тя много добре знае коя е и какво цели.

Уроци по стил от 16 вдъхновяващи дами

Първа сред дизайнерите създава свой собствен парфюм – Шанел 5. Ароматът е верен на стила ѝ – различен от всичко, което се предлага до момента. Парфюмът е съчетание от различни миризми, а до този момент са се продавали еднородни аромати.

► Един легендарен парфюм на 100: Chanel No. 5 от сиропиталището до световната слава

Коко нарежда да се пръскат пробните като маркетингов трик за повече продажби. Разбира се, стратегията е успешна.

С избухването на Втората световна война Шанел затваря бутиците си, тъй като вярва, че не е време за мода. Премества се да живее в хотел „Риц“, където прекарва цели 30 години – до смъртта си.

► Зловещата тайна на edna велика жена: Коко Шанел е била нацистки агент

Коко нарича хотелът „свой дом“, без значение че притежава апартамент над магазина си на ул. „Камбон“ 31, както и вила на френската Ривиера.

Последната представена колекция е от 1934 г. 20 години по-късно Мадмоазел решава, че е време да се завърне към модата и показва новите си модели.

Коко Шанел
Снимка: Getty

Поради връзката си с германския офицер и шпионин Ханс Гюнтер фон Динклаге, благодарение на когото остава в „Риц“ по време на окупацията, парижкото общество приема хладно ревюто. За сметка на това американците са луди по Шанел!

Коко Шанел умира от сърдечен удар на 10 януари 1971 г. на 87-годишна възраст в апартамента си в хотела. Погребана е в Лозана, Швейцария, а върху надгробната ѝ плоча са изобразени пет лъвски глави.

Мадмоазел никога не сключва брак. Запитана защо не се е омъжила за богатия, влиятелен и влюбен в нея херцога на Уестминстър, тя отговаря: „Имало е много херцогини на Уестминстър, но само една Шанел!“.

Шанел е имала не един и двама богати и влиятелни любовника, а също и интимни връзки с жени, които не се е притеснявала да афишира. Но винаги е държала на независимостта и самостоятелността си.

Силни цитати за всяка стилна жена, която цени себе си и обича живота - от Коко Шанел

edna рожден ден една
Снимка: Edna.bg/Istock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти