Пончото

Пончото
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Едва ли когато Дъглас Адамс е писал Пътеводител на галактическия стопаджия”, заявявайки че кърпата е едно от най-важните и ценни неща, които един истински междузвезден пътешественик би могъл да притежава, е подозирал колко прав ще се окаже.

Пончото наистина е може би Edna от най-екзотичните дрехи не само по отношение на името и произхода си, но и във връзка със своята вековна история.

Потеклото на топлата връхна наметка датира от далечния 17-ти век в Южна и Централна Америка.

Перу е мястото, където влажният климат на планините неизбежно изисквал плътна дреха, която да предпазва тялото от особеностите на времето там. По това време перуанците се усъвършенствали в отглеждането на домашното чифтокопитно животно алпака, от което извличали вълна за тъкане на дебели материи.

Текстилът от вълната на това животно, което обитава високите части на Андите, е силно водоустойчив и непромокаем. Местните изплитали големи одеала от плата, които украсявали с традиционни за културата им фигури и цветове, а после увивали и премятали около тялото си.

Така идеята за защитаващата от лошите условия на времето дреха бързо се разпространила из цяла Южна и Централна Америка. Самото наименование на одеждата произлиза от езика кечуа, а в различните части, където се използва, би могло да бъде срещнато и като “чаманто” (в Чили), “габан” (в Мексико), “руана” (в Колумбия и Венецуела) или “джоронго”.

Мултифункционалната дреха бързо намерила по-широко приложение и по времето на Гражданската война в Щатите, както и през Първата и Втората световна война, била използвана от сражаващите се като своеобразен дъждобран, с което през деня се предпазвали от студа или дъжда. Вечер войните превръщали пончото в палатка заради компактната му конусовидна форма, когато е разпънато.

Препратките към полезната дреха не свършват дотук. Дори пелерината на румънския граф Дракула, считан за вампир, била вариация на одеждата. Магьосниците и вещиците, илюстрирани от векове в романите и легендите също носили мантии, обгръщащи цялото тяло. И това ако не е пончо!

Днес наметалото е добило световна известност. Присъства в колекциите на редица популярни модни марки и в гардеробите на хилядите му привърженици.

Дрехата, която представлява парче дебел плат в овална форма с различна дължина и материя, с отвор по средата, е широкоразпространен стилен аксесоар.

Тя печели почитатели, благодарение на удобството и практичността си, на това, че може да бъде както по-спортно, така и по-елегантно облекло. Перфектен елемент е за визията на дамата през есента, когато времето все още се колебае между ниските и високите температури.

Сред знаменитостите, които обичат често да намятат разновидности на пончото през глава, са Клаудия Шифър, Сандра Бълок, Гуен Стефани, Дрю Баримор, Виктория Бекъм, Никол Шерцингер и др.

След всички тези интересни факти за връхната одежда, можем категорично да заключим, че пончото е Edna дреха с богато, колоритно и интересно минало, но и с перспективно бъдеще в модната индустрия.

Ако все още нямате пончо в гардероба си, непременно поправете този пропуск, защото няма по-приятно усещане от това топлата му материя да обгръща цялото тяло и да създава чувство за комфорт, сигурност и уют.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти