Деян Донков е Дракула

Деян Донков в образа на Дракула
Снимка: БГНЕС

Деян Донков е Дракула в най-новата постановка на балет "Арабеск" "Дневникът на Дракула”. Премиерата се състоя на 24 февруари при голям интерес от страна на видни представители на властта, почитатели на танца и театъра елит.

Едва ли дошлите политици са подозирали, че спектакълът ще говори толкова конкретно за тях. Спектакълът показва Дракула като събирателен образ на всички упражняващи власт, които се хранят с кръвта на подчинените си... в метафоричен смисъл, разбира се. Той е кандидат за президент, продуцент, еколог, защитник на изчезващи видове, прелъстител. Нещо, което ужасно много отива на фаворитът на женската аудитория Деян Донков, който вече гледахме като Дон Жуан, но с лекота би изиграл и Казанова.

Страстта към поглъщането на кръв е също толкова непреодолима за властния вампир, както и прелюбодейството.

“Исках да вкуся от всеки човек, всяка жена, всяко същество”, казва Дракула с апетит и настървение, а около него в пищен танц се вихрят съвършени тела, готови да бъдат прелъстени и превърнати в жертви. В ролята на вечната жертва на графа кръвопиец с много патос и ирония се превъплъщава актрисата Биляна Петринска.

Няколко ключови символа в спектакъла правят особено силно впечатление. Такъв е символът на ключа. Дракула се появява със страхотен гранитено сив костюм, обшит с десетки лъскави ключове. Няма да се учудим скоро тази находка да се превърне в мода по софийските улици.

Най-впечатляваща все пак е мащабната и амбициозна работа в танцовите сцени. На фона на ефектна мултимедия (дело на Никола Налбантов), пресъздаваща сцени от Хитлерови речи, компютърни игри с насилие, разтваряща се кръв, небесни импресии, хореографията на Мила Искренова изпъква релефно, красиво и въздействащо.

Не се притеснявайте обаче, ако сюжетът ви се изплъзва (автор на текста е Милена Фучеджиева, позната ни като един от сценаристите на "Седем часа разлика”) можете да задоволите сетивата си с прекрасните танци на балетистите на "Арабеск" и чудесният Деян Донков, който буквално всмуква всеки поглед.

Съвсем похвална и пленителна е и работата на композитора Емилиян Гацов – Елби, който успешно смесва барокова и съвременна музика.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти