По-млада кожа с ретинол: помага ли срещу тъмни кръгове под очите

В борбата срещу стареенето на кожата днес изглежда имаме безброй тайни оръжия, страхотни процедури и мощни съставки в козметиката. И все пак вероятно не е лесно да откриете точната рутина, която работи за вас.

Ретинолът, например, е една от онези съставки, до които преди беше невъзможно да се доберете без рецепта. Сега можете да влезете във всяка дрогерия и да изберете от десетки ретиноидни продукти, включително почти чудодейни кремове за очи.

Д-р Денис Грос, основател на едноименната линия за грижа за кожата, нарича ретинола „златната съставка за борбата със стареенето“, когато говори за The Zoe Report.

Защо имам тъмни кръгове под очите и как да ги лекувам

Ретинолът всъщност е форма на витамин А, която често се използва в продукти за грижа за кожата за лечение на признаци на стареене и акне. Тази двойна полза го прави много популярен.

Но нека си го кажем честно: ако сте чували за ретинола, вероятно по-често е било заради способността му да изглажда бръчките и фините линии.

Добрата новина е, че дерматолозите препоръчват ретинол и за лечение на тъмни кръгове в допълнение към признаците на стареене.

жена тъмни кръгове кожа
Снимка: iStock

Проучване от 2016 г., публикувано в Cutaneous and Aesthetic Surgery, потвърждава, че ретинолът намалява появата на тъмни кръгове, като насърчава по-бързото обновяване на клетките и намалява съдържанието на меланин в областта под очите.

Какъв ефект има ретинолът върху зоната под очите?

Важно е да се отбележи, че когато хората говорят за ретинол, те обикновено имат предвид вид съединение, обхващащо всички ретиноиди, а не конкретно ретинола.

Имейте предвид още, че най-силната му форма се нуждае от рецепта от дерматолог и се нарича третиноин. Ретинолът е най-силната концентрация на съединението, което можете да получите без рецепта. Други по-слаби негови версии включват про-ретинол и ретиналдехид.

Коя е идеалната грижа за кожата за всяко десетилетие от живота ви

Всички ретиноиди имат ефект на предизвикване на по-бързо обновяване на клетките и впоследствие насърчаване на производството на колаген, за да се намалят признаците на стареене и появата на тъмни кръгове.

От това следва, че ретинолът или негова по-нежна вариация, биха проникнали също толкова добре, когато са включени в по-тежък и по-концентриран околоочен крем.

Това има своите предимства и недостатъци, включително по-бързи резултати, но и по-големи шансове за раздразнение, причинено от съставката.

„Важно е да потърсите крем за очи с ретинол, който съдържа и овлажняващи съставки като хиалуронова киселина, керамиди и ниацинамид, за да подхраните кожата и да сведете до минимум дразненето“, обяснява за Glamour сертифицираният дерматолог д-р Мариса Гаршик.

Кой ретиноид е подходящ за вас?

Докато ретиноидите са чудесни съставки за борба със стареенето около очите, от пачи крак до тъмни петна, винаги трябва да се уверявате, че избирате най-добрите продукти за вас и вашата кожа. Важно е да знаете коя ретиноидна сила е подходяща за вашата зона под очите. Това е и първата стъпка в пътуването ви към по-млада кожа.

„Зоната под очите е доста чувствителна, тъй като това е една от най-тънките кожи на тялото“, разкрива сертифицираният дерматолог Антъни Роси пред Harper's Bazaar. „Следователно ретинолът в тази област може да бъде твърде дразнещ и всъщност може да причини възпаление, ако не се използва правилно.“

За да избегнете ненужно дразнене, започнете с най-ниската възможна сила (про-ретинол) и продължете по-нататък внимателно. Не забравяйте, че третиноинът никога не се препоръчва около очите.

4 начина да се сбогувате с торбичките и тъмните кръгове под очите

„Повечето кремове за очи, съдържащи ретинол, имат ниска концентрация, например 0,1%, за да позволят по-добра поносимост“, разкрива консултантът дерматолог д-р Джъстин Клук пред Woman and Home. „За сравнение, средният начален ретинол за лицето е около 0,3%.“

За да бъдете максимално спокойни, използвайте вашия крем за очи пестеливо най-много три пъти седмично и ако установите, че избраният продукт изсушава зоната около очите, добавете втори овлажнител, за да подпомогнете задържането на влагата в кожата.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти