По-често в планината, по-слаба на кантара

По-често в планината, по-слаба на кантара
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

Продължавам с провокациите за намиране на забавни начини за поддържане на форма.

Като работеща жена, която прекарва в офис голяма част от времето си, разбирам всички, които отказват да се затварят във фитнес залата преди или след работния ден. Да имаш хубаво и стегнато тяло е цел, до която има много пътища. От вас зависи кой ще изберете.

За разлика от морето, планината няма сезонност за посещения. Гостоприемна е по всяко време на годината. Посреща с чист въздух и терен с предизвикателства.

България е сред страните, богати на планини, така че никой няма оправдания да не ги посещава.

Особено софиянци, които са богопомазани да живеят в полите на Витоша. Забелязвам напредък в това отношение. Все по-често срещам в планината готини хора на различна възраст, които тичат или просто се разхождат сред великолепната ѝ природа.

Физически предизвикателства в планината за хора с различна физическа активност:

*Изкачване на планински първенец – започвам от най-издръжливите. Колко от 10-те най-високи върхове в България сте изкачили? Знаете ли за инициативата "Покорител на 10-те планински първенци"? А коя е десетката? Ако не знаете отговорите на тези въпроси, "чичко Google" ще ви помогне бързо да наваксате с информацията. Следващата стъпка е да се облечете добре, да грабнете една раничка с най-необходимото за планински условия и да поемете към върха на някой връх.

*Планинско колоездене – перфектен спорт, подходящ за по-екстремните натури. Карането на колело в планината е далеч по-натоварващо от въртенето на велоергометър, както и от велосипедизма в градски условия. По-натоварващо е, по-опасно (затова е важно да се кара с подходяща екипировка), но и по-полезно, защото въздухът е по-чист и дава възможност за дълбоко цьдишане.

*Каране на ски или сноуборд – най-предпочитаните зимни спортове. Каляват организма. Укрепват костно-мускулната, дихателната и сърдечно-съдовата системи. Зареждат с огромни количества енергия и вдигат адреналина. Скиорите и сноубордистите са толкова отдадени на любимите се занимания, че чакат всяка зима с нетърпение и заразителен ентусиазъм.

*Джогинг в планината – идеална алтернатива на бягащата пътека, още по-полезен от тичането в парка. Планинският въздух прочиства дробовете и съдейства за съвършена кардио тренировка. Неравният терен ще ви изпоти повече, но усилията определено си заслужават.

Слушалки в ушите и любим музикален микс са допълнителните екстри, които ще ви наредят сред най-активните планински бегачи.

*Разходка в планината – вариантът за по-мързеливите, но не чак толкова. Все пак се иска воля да се озовеш в планината. Стимулът за почитателите на "туризма на маса" са множеството симпатични хижи и механи с вкусни напитки и храни. Така че, ако планинската природа не е достатъчно примамлива за вас, превърнете уютната вечеря с компания в заслужена награда след изтощителна разходка в планината.

Не искам да прекалявам, но ви подканям да се насладите докрай на пълното спокойствие в планината.

Затова опитайте да зарежете смартфона, таблета, лаптопа и всички мобилни устройва, които заемат огромна част от ежедневието ви и дарете организма си с пълноценно планинско изживяване – презареждане на тялото и духа.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти