Фитнес ли? Имам куче

Фитнес ли? Имам куче
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

Фитнесът е леко скучен. Особено изпълняван с големи тежести. Независимо как точно и колко интензивно се практикува.

Освен това е егоцентричен. Работиш върху собственото си тяло, харесваш се на околните. Тренираш и въртиш света около себе си.

Разбира се, че има и десетки предимства, но не е за всеки. Динамичните хора, които обичат природата, животните и останалите себеподобни, обикновено не се чувстват особено комфортно във фитнес залата и избягват да я посещават.

Ако го правят, то е само за да извайват тяло, защото с тренировки се натоварват всички мускулни групи. За себе си мога да кажа, че преживявам пълноценна трансформация от фитнес маниачка в щастлива кучегледачка.

Отгледана съм с немска овчарка, която изискваше доста грижи. След него мислех, че никога повече няма да жертвам толкова енергия и емоции за друго живо същество, освен ако не е дете.

Но от няколко месеца отново се оказах собственичка на прекрасно куче, този път порода бигъл. Да, това са онези диви и игриви ловджийски кучета, които сякаш никога не се изморяват, независимо колко километраж са навъртели. Просто неуморими.

Ако преди, вечер след работа, редовно се отдавах на домашна фитнес тренировка, то вече задължително посвещавам няколко часа от тази част на денонощието на любимия ми домашен любимец. Естествено, сутрините ми също започват с разходка "по бигълски", разбирайте "динамична". Непрекъснато движение, игри и закачки.

Така постепенно открих, че фитнесът въобще не ми липсва, защото не съм спряла да тренирам. Просто смених методите с далеч по-забавни и зареждащи. И пак повтарям, разходката с куче е фитнес с настроение. Но нека бъда по-конкретна.

Ето как да тренирате, докато извеждате кучето си:

*Бъдете бързи. Независимо дали разхождате кучето си на каишка или пуснато свободно, движете се с бързо темпо заедно с него. Бързината е много важен показател за изразходване на енергия и изгаряне на мазнини.

В този ред на мисли най-добре обувайте удобните маратонки и тичайте заедно с кучето. То ще се радва да участвате активно в игрите му.

*Водете го на планински походи. Парковете и градинките не са единствените места за извеждане на кучето. То обича природата и да опознава нови места повече и от вас. Чистият планински въздух се отразява чудесно на организма и прави тренировките още по-ефективни.

Изкачването на върхове и продължителните походи в планината са съвършен фитнес за вас и голяма радост за вашето куче.

*Обучавайте го. Кучето не се ражда научено, точно както и човекът. И макар че не е способно да развива интелигентност като човешката, може да бъде научено на много неща.

Тренирайки го да изпълнява различни команди и да играе различни ролеви игри, вие се превръщате в негов личен инструктор.

А както знаем, преподаването е сред най-добрите начини за самоусъвършенстване.

*Карайтe колело с него. Колоезденото е сред най-добрите начини за поддържане на форма. Освен, че моделира изящни крака, натоварва и останалите мускулни групи. За разлика от фитнеса, карането на колело дава възможност за опознаване на различни места, за смяна на средата – от планина до градско шосе и къде ли още не.

Научете кучето си да кара колело заедно с вас, т.е. да тича до колелото, следвайки ви плътно. Двойно удоволствие и за двамата.

Има още безброй начини да се забавлявате с вашето куче, докато същевременно изгаряте мазнини и сваляте излишни килограми. При това резултатите се получават някак естествено и непринудено, без напрежението, което предизвикват строгите диети и изтощителните фитнес тренировки.

Нямате куче? Какво чакате – вземете си и се наслаждавайте на живота заедно!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти