Най-емблематичното число в парфюмерията

Лимитираното издание на ароматното олио се превръща в нежно мляко при контакт с вода
Снимка: Chanel

Кристина Гочева

Когато през 1921 г. Ернест Бо създава Шанел № 5 по поръчка на г-ца Шанел, едва ли си дава сметка, че с нейното желание разбива на пух и прах схващането ароматите да бъдат еднотипни и без синтетични компоненти.

Това е истинска революция в парфюмерията, защото до този момент се приемала тенденцията, когато един аромат е от жасмин например, да няма никакви други компоненти освен него. Дистанцията на времето превръща един аромат във вечна класика, от която на всеки 55 секунди се продава по един брой... и се раждат истински легенди.

Според първата, Ернест Бо разработил аромата за друг известен парфюмерист (спряга се името на Франсоа Коти). Забавянето на проекта съвпада с желанието на Мадмоазел да създаде аромат за нейната модна къща и това щастливо стечение на обстоятелствата днес радва сетивата на милиони жени.

Бивш придворен парфюмерист на руския цар Николай Втори, Бо представил на Коко Шанел няколко мостри. Тя се спряла на петата поред и пожелала да бъде прибавен жасмин от Грас, най-луксозната и скъпа суровина за парфюми в света. Така се ражда втората легенда, към която се добавя версия, че зодиакалния знак на Габриел, Лъв, пети поред в зодиака също е свързан с петицата сякаш съдбовно.

Хармоничното комбиниране на естествените съставки със синтетични субстанции, кара злите езици да твърдят, че зад това съвършенство стои лабораторна грешка от случайно прекаляване с алдехиди. Ако има и капка истина - това определено е най-добрата грешка в историята на ароматите.

Изчистената линия и минималистична семплост, така специфична за стила на Шанел (Chanel) са напълно отразени в бутилката на аромата и не се са променяни никога досега, както и нейното съдържание.

Днес, за да допълнят магията на предстоящата Коледа по неповторим начин, към линията на Шанел № 5 са добавени парфюмен спрей пълнител и ароматно олио за тяло - изискан завършек на един интимен ритуал, който кара милиони жени по света да се усмихват загадъчно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти