Природа срещу пърхот

Косата страда заедно с вас
Снимка: netinfo

Онези бели люспи по дрехите ни и корените на косата могат да ни изкарат от душевно равновесие, особено ако не сме по-упорити в борбата си с това толкова разпространено състояние наречено пърхот. Хората, които са изпитали дразнещия сърбеж и постоянно люспещата се навсякъде кожа са наясно за какво неприятно усещане става въпрос. И всичко това се случва само заради увеличеното производство на гъбичката Pityrosporum ovale.

Сред причините за нейния по-бърз растеж са увеличеното отделяне на мазнини от организма, хормоналният дисбаланс, стресът, различни болестни състояния на нервната система, подтискане на имунната система или наследствени фактори.

Също така много хора погрешно смятат, че пърхотът се активира от суха кожа, често миене на косата или лоша хигиена. Тези популярни митове могат да доведат до неефективно и неподходящо лечение, а дори и да влошат ситуацията. Затова ви предлагаме няколко маски и съвети, с които да ограничите този дразнещ проблем.

* Сварете 2, 3 малки глави лук в среден съд и добавете няколко капки кокосово масло. Нанесете отварата, докато е още топла върху скалпа. Постойте така около час, а след това пригответе смес от смлян нахут с малко нишесте, която да втриете в скалпа. Последната фаза включва изплакване на главата с подходящ шампоан.

* Тази маска включва една чаена лъжичка зехтин, четири чаени лъжички лимонов сок и три чаени лъжички кокосово масло. Поставяте всичко това върху главата си, покривате я с кърпа, и престоявате с маската за около 30 минути.

* Смесете малко зехтин със семена от сминдух, постойте с отварата за половин час и резултатите няма да закъснеят.

* Бебешкото олио също действа благоприятно срещу пърхота. Капнете от него по скалпа и омотайте главата си с кърпа, която е била потопена в топла вода. Оставате един час в това състояние и после бързо под душа.

* Препоръчва се и третиране на косата, след измиване с шампоан, с оцет или дори с антибактериална вода за уста, за да се унищожат микроорганизмите и така да се намали пърхота.

* Консумирайте храна, богата на плодове, зеленчуци и ядки, за да подхраните кожата си и да подобрите циркулацията на кръвта.

* Избягвайте употребата на продукти за коса като гелове, пяна и различни спрейове - твърде възможно е пърхотът ви да е реакция към тези продукти.

* Ограничете носенето на тесни шапки и всякакъв друг вид покривала за коса, които прилягат върху главата твърде плътно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти