Когато страдаме от цепнати ъгълчета на устата

устни
Снимка: Thinkstock

Устните лесно изсъхват и се напукват, но понякога се случва самите им крайчета да се разранят.

Болезненото "цепване" на ъглите на устните е не само козметичен, но и здравословен проблем. Той може да се отстрани най-лесно, като се предотврати появата му. 

Медицинско название на цепването на устните е ангуларен хейлит. Симптомите са отделяне на кожата в ъглите на устата, което понякога може да е съпроводено и с кървене.

устни
Снимка: Thinkstock

Обикновено причините за това заболяване са липсата на витамините от група B (най-вече на рибофлавин – витамин B2), липсата на желязо (анемия), недостиг на цинк, захарен диабет или имунен дефицит

Липсата на достатъчен прием на течности, както и цялостната дехидратация на организма също е възможна причина за цепването.

Относно лечението, то може да се извърши локално с предписани от лекар антисептици, антимикотици и антибиотици.

За да се предотврати появата на неприятния проблем отново, е нужно да вземете известни мерки. Промяната в хранителния режим е една от тях. 

Липсващите витамини и химични елементи лесно могат да се набавят чрез приема на хранителни добавки или пък с включване но определени храни в дневната диета. Витамин B2 и желязо се съдържат в зеленолистните зеленчуци и черния дроб.

Витамин B3 се намира в някои меса, ядките и зърнените храни. Витамин B6 се съдържа в картофи, зеле и карфиол – типичните есенни храни, както и в бананите.

Козметичната грижа също не е за подценяване. Мажете устните си с подхранващ балсам или вазелин с натурални лечебни съставки редовно, не ги оставяйте да изсъхнат, особено зимата при ниските температури.

Подсушавайте добре ъглите на устните след всяко хранене или миене. 

Мажете устните с подхранващ балсам и преди лягане, като по този начин и ще предпазите проблемната зона от допълнително овлажняване от слюнката.

Ако се чудите какъв балсам за устни да си изберете, то надникнете ТУК и ще се ориентирате по-лесно wink

Още за устните

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти