От какво се нуждае здравият черен дроб

Всички токсини в организма са "на гърба му"
Снимка: Thinkstock

За щастие човешкият организъм е устроен така, че да се освобождава по естествен път от повечето отпадъци, които се образуват в резултат на жизнената дейност. Всички сме чували за "шлаката", но малцина са я виждали, здраве.bg.

Всъщност в медицината такъв термин няма. И ако човек иска да прочисти специално своя организъм, то приемането на слабителни средства, клизмите и дълбокото промиване на червата трябва да става по лекарска препоръка.

С особена популярност днес се ползва т.нар. "чистка" на черния дроб - например с помощта на зехтин, лимонов сок или редица лекарствени препарати. Но тези манипулации реално не прочистват, а само водят до по-голямото отделяне на секрет в жлъчката. Без съответната диагностика това може да бъде опасно за здравето.

Например при камъни в жлъчката (за които човек може и да не подозира) засиленият оток може да предизвика движение на камъните в каналите на жлъчката и да влоши тяхната проходимост.

Дали черният дроб работи правилно и достатъчно ефективно е трудно да се прецени. А в него се образуват повечето белтъчини и съответно нарушението на функциите му води до разстройство на всички системи в организма.

Черният дроб запазва глюкозата под формата на гликоген и осъществява неговия разпад, когато на организмът му трябва енергия. В него се синтезират и различните мазнини и секретът, който облекчава тяхното поглъщане и отстраняването на излишния холестерол.

Черният дроб приема постъпващите отвън и натрупващите се в червата отрови, преобразува ги в нетоксична форма и снабдява другите органи с пречистена кръв. Съвсем логично, спасявайки организма от натравяне с вредните вещества, черният дроб сам страда от тях много повече в сравнение с другите органи.

Затова той се нуждае не от почистване, а от помощ в изпълняването на тези свои функции. Единствено специалист, който при необходимост би назначил съответни изследвания, може да прецени дали е дошло времето от някакви медикаменти, които да подпомогнат работата на черния дроб.

Относно храненето почти няма плодове и зеленчуци (особено чесън, лук, зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле, артишок), които да не са полезни за черния дроб. Фрешовете също са много подходяща и полезна хранителна форма за най-тежкия орган (средно 1,5 кг) в човешкото тяло.

Също така пчелните продукти (мед, цветен прашец, пчелно млечице и прополис) влияят изключително благотворно на черния дроб.

От подправките не пропускайте розмарина, куркумата и канелата, за да засилите имунитета на чернодробните клетки, а 1-2 супени лъжици студено пресован зехтин дневно и въобще студено пресованите масла (тиквено, сусамово, ленено, конопено), добавени към салатата, ще тонизирт тази своеобразна пречиствателна система в нашето тяло.

За сметка на това бялото брашно, полуфабрикатите, солта, мазните храни с много добавени оцветители и подобрители на вкуса - и разбира се прекаляването с алкохолните напитки няма да доведат до нищо хубаво, касаещо здравето на черния ни дроб.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти