Какво е "градска кожа" и как да се грижим за нея - интервю с френския специалист д-р Фредерик Флама

кожа красота лице
Снимка: Istock

Като учен в областта на „градската кожа“ установихте ли силна, пряка връзка между бързо развиващия се градски начин на живот и качеството на кожата?

Проведохме многобройни проучвания, за да проучим влиянието на градските условия върху кожата, по-специално UV лъчите, дейностите на открито и замърсяването. Открихме, че бързият градски начин на живот оказва силно влияние върху признаците на умора, особено по отношение на бръчките и фините линии. Впечатляващо е да се наблюдава, че дори младите жени на възраст между 20 и 30 години виждат ясна промяна в качеството на кожата си по отношение на загуба на блясък, умора и неравномерен тон на кожата в края на натоварения ден в града.

Какви са градските фактори, влияещи върху качеството на кожата?

Като цяло градската кожа се влияе от факторите на околната среда и начина на живот: качеството на въздуха, UV лъчите, градското замърсяване, стреса и умората, дълъг престой в градския транспорт и дългите ежедневни пътувания, диета, тютюнопушене, алкохол и други, влияят върху скоростта и степента на стареенето на кожата.

Какви са ефектите от градското стареене върху кожата?

Първо, стареенето в градовете води до бръчки и дефектна текстура на кожата, и второ - до провисване и увиснал горен клепач, заедно с пигментация и видими вени. Това също ще доведе до признаци на умора и загуба на блясък.

DR FREDERIC FLAMENT
Снимка: YSL

Можете ли да определите количествено въздействието на факторите на застаряване в градовете въз основа на своите открития?

На 30 години доброволците, изложени на по-високи нива на замърсяване, изглеждат с 2 години по-възрастни; на 40, те изглеждат с 5 години по-възрастни. В допълнение, на 40 години градските жени ще имат по-тежки и 35% повече бръчки от тези, които не са изложени на забързан градски начин на живот. Открихме, че хроничното замърсяване в града ускорява стареенето с 35%. Открихме също, че ускорява провисването с повече от 10% за всички етноси и води до неравномерен тон на кожата.

Различават ли се ефектите от застаряването в градовете в зависимост от държавата и региона?

За да оценим въздействието на хроничната експозиция в града, проведохме множество проучвания по целия свят. Някои от тях бяха проведени в Китай за изследване на въздействието на околната среда, замърсяването, фотостареенето, стреса и умората след цял ден; други са проведени в Япония за изследване на въздействието на бързо развиващия се начин на живот. В същото време ние проведохме проучвания в Европа, съсредоточени върху едни и същи екологични и градски агресори, и в Съединените щати, за да обхванем различни етноси. Като цяло във всички страни, които изследвахме, постоянно наблюдаваме значително ускорение на стареенето на кожата, предизвикано от всички видове градска среда.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти