Как да си върнем плоското коремче?

Как да си върнем плоското коремче?
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

Подуването на стомаха е често срещано следпразнично състояние, предизвикано от празничното преяждане. Дори най-запалените фитнес маниаци, които нямат проблем с излишни килограми, се поддават на трапезните изкушения и се оплакват от симптомите на метеоризма – болки, киселини, газове и подуване на стомаха.  

Зима и диета е очаквано лоша комбинация, така че не се подлагайте на режим за отслабване точно сега. Нито е здравословно, нито пък ефективно.

Като любител кулинар със специално отношение към коледно-новогодишните вкусотии, на мен също ми се налага да си връщам плоското коремче след празниците. Признавам, че рядко трупам мазнинки в коремната област, но при всички случаи усещам тежест в стомаха, която ми създава дискомфорт.

За да си върнете добрата форма и най-вече усещането за лекота, опитайте някои от изпитаните съвети на специалисти, тествани лично от мен.

Как да се храним за плоско коремче след празниците?

• Изключете от менюто си всички храни, които подуват стомаха – захарни, кисели и лютиви продукти, газирани напитки и т.н.

• Намалете консумацията на лук, чесън, зеле и млечни продукти.

• Варете морковите, зеления фасул, зърнените храни и спанака преди ядене.

• Хапвайте повече сезонни плодове и зеленчуци, най-вече ябълки и цитруси.

• Увеличете пиенето на вода (над 2,5 литра дневно), за да компенсирате похапването на солени храни по празниците.

• Оризът засища бързо, а рибата укрепва мускулатурата. Доверете им се в следпразничното отслабване.

• Изберете си един ден от седмицата (най-добре през уикенда) за разтоварващ, в който цял ден да изкарате на един вид храна.

Как да тренираме за плоско коремче след празниците?

Плоският корем е сред най-впечатляващите части от женското тяло, особено ако е съчетан с тънка талия. Добрият ген е предимство, но с подходящите упражнения може да постигнете много добри резултати с коремната си преса.

Аз лично не съм привърженичка на прекалено изразените "плочки" при жените, тъй като не ги намирам за женствени. От няколко години тренирам коремната си мускулатура с "Аб суинг" – специален уред, благодарение на който се натоварва само коремът, а не кръстът и гърбът. В различните държави се предлага от различни марки в различни разновидности, не е скъп и определено инвестицията си заслужава.

И все пак, ако предпочитате класическите коремни преси на земя, те също ще ви помогнат за стягане на коремната мускулатура. Само пазете кръста, защото при неправилно изпълнявани коремни преси, травмите са често срещано явление.

Ако не сте почитатели на фитнеса, спортувайте навън – карайте кънки на лед, ски или сноуборд. 

Прочетете още:

Най-богатият на витамини плод

Три задължителни прегледа, които да си направите тази година!

Защо и с какво козето мляко е по-добро от кравето

Как да не се отказваме от тренировките

Диета със сандвичи

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти