Бели коси твърде рано: От какво са причинени и как да се справим

Побеляването на косата е характерен признак за стареене, който е присъщ на всички хора. Въпреки това много често пациентите се обръщат към специалисти с проблема с преждевременното побеляване на косата на възраст от 25 до 30 години. Причината за това явление е стресът. Мая Жмарева, козметик и дерматовенеролог в австрийски здравен център, обясни как стресът ускорява процеса по посивяване на косата и дали това може да бъде избегнато. 

Първо, нека да разберем какво причинява появата на сиви коси, ако свързаните с възрастта промени в тялото не са повод за това: 

  • Лоши навици, неправилни диети, липса на сън и почивка 
  • Автоимунни заболявания  
  • Генетично предразположение 
  • Рентгеново облъчване 
  • Ултравиолетова радиация 
  • Дефицит на хранителни вещества (мед, желязо, селен, манган, витамини от група В, витамини D3, A, C) 
  • Агресивно боядисване 

бели коси
Снимка: iStock

Факторите на стреса обаче заемат специално място в списъка на причините за преждевременно побеляване на косата. Този факт е потвърден от повече от едно научни изследвания. 

Как се променя косата ни с възрастта

Например екип от учени от Харвардския университет заявиха, че са успели да установят ясна връзка между емоционалното напрежение и появата на сиви коси. Отдавна се смята, че стресът ускорява процеса на стареене. Предполага се също, че имунната система има специфична реакция на стрес. Истинската причина за сивата коса поради стрес обаче се оказа друга. 

бели коси
Снимка: iStock

Изследователите са открили, че понякога тежкият стрес задейства реакцията на борба в мозъка, която е често срещана както при хората, така и при животните. Именно тази реакция действа върху симпатиковата нервна система, която активира стволовите клетки, отговорни за цвета на косата. Нарушаването на обичайния ритъм на стволовите клетки води до промени и те спират да работят правилно. Освен това последствията от този дисбаланс са необратими: косата остава сива завинаги. 

Какво трябва да знаете за предотвратяване на преждевременното побеляване? 

  • Ако често се чувствате нервни, поради работа или по лични причини, експертите съветват да се придържате към следните препоръки: 
  • Откажете се от лошите навици, балансирайте режима на хранене, сън и почивка. 
  • Опитайте се да сведете до минимум стресовите фактори. Ако знаете, че ви предстои психологически труден период, не се колебайте да се консултирате с Вашия лекар относно приемането на успокоителни. 
  • Посетете трихолог, ендокринолог и терапевт, за да проведете диагностика 
Сребро в косите: 10 знаменитости, които изглеждат чудесно със сива коса!

За да предотвратите преждевременната поява на сива коса, трябва да обърнете внимание на специални процедури - например мезотерапия и плазмена терапия на скалпа. Масажът както на самата глава, така и на областта на шията, също ще помогне за подобряване на състоянието на косата. Заедно с трихолог можете да изберете правилната грижа, която отговаря на вашия тип кожа и коса. Такава комплексна грижа ще помогне да се спрете побеляването на косата, както и да запазите здравето и красотата й по време на натоварен период от живота. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти