-
1/3. 3 причини да ядеш тиква
Високо съдържание на витамин A
Всъщност тиквата съдържа бетакаротин – пигмент, който тялото трансформира във витамин А. Диетологът и хранителен специалист Самър Юл обяснява, че за разлика от приемането на този витамин чрез животински продукти, с ползването на растителни източници няма опасност от токсичност при повишено количество бетакаротин.
Витамин А благоприятства също и зрението. Той е важна съставна част от протеина родопсин, който възприема светлината през рецепторите на ретината.
Тъй като витамин А помага за намаляването на възпаленията и укрепва имунната система, намалявайки вредата, нанасяна от свободните радикали, този витамин се свързва и с по-нисък риск за заболяване от рак.
Смята се, че половин чаша тиква, било то свежа или консервирана, съдържа около 100% от необходимата дневна доза витамин А. Затова е добра идея да похапваш тиква, смесена с овесени ядки или като част от смути.
3 причини да ядеш тиква
Още от галерии
Роби Уилямс показа дъщеря си пред пълен стадион: Теди празнува в Хелзинки (СНИМКИ)
Актуално
Хороскоп за деня






Дженифър Лопес за развода с Бен Афлек: Най-хубавото нещо, което ми се е случвало
От Холивуд
Най-четени
- 4 филма, които всяка жена трябва да гледа сама
- Икигай или как да разберем за какво сме родени на този свят
- А в събота вечер всички правят секс
- 14 ползи за здравето от чудодейната комбинация мед и канела
- 8 полезни храни, с които да залъжем глада късно вечер
- Кой е красавецът, когото София Лорен прегръща на тази снимка?