-
1/3. 3 причини да ядеш тиква
Високо съдържание на витамин A
Всъщност тиквата съдържа бетакаротин – пигмент, който тялото трансформира във витамин А. Диетологът и хранителен специалист Самър Юл обяснява, че за разлика от приемането на този витамин чрез животински продукти, с ползването на растителни източници няма опасност от токсичност при повишено количество бетакаротин.
Витамин А благоприятства също и зрението. Той е важна съставна част от протеина родопсин, който възприема светлината през рецепторите на ретината.
Тъй като витамин А помага за намаляването на възпаленията и укрепва имунната система, намалявайки вредата, нанасяна от свободните радикали, този витамин се свързва и с по-нисък риск за заболяване от рак.
Смята се, че половин чаша тиква, било то свежа или консервирана, съдържа около 100% от необходимата дневна доза витамин А. Затова е добра идея да похапваш тиква, смесена с овесени ядки или като част от смути.
3 причини да ядеш тиква
Още от галерии
Хороскоп за деня






Най-четени
- Кой празнува имен ден днес?
- Утре е Голяма Богородица, тази нощ се сбъдват най-силните ни желания
- Странните неща, които правим при сексуално привличане
- 11 неща, които всяка edna жена трябва да опита в леглото
- Вкус от миналото: 5 класически, но забравени български ястия
- Той губи интерес? Върни си го в 4 лесни стъпки